Saltwater Brewery, cirkulärt i Norden, Atacac

Ölringar som är ätbara för fiskar, en rapport som gör gällande att endast 7 procent av våra företagsledare vet vad cirkulär ekonomi är, och ett nytt sätt att producera kläder som eliminerar överproduktion – det är Veckans cirkulära #18.

1 — FÖRPACKNINGAR: Ätbara ölringar
Plastringar som binder ihop sexpack med öl är en erkänd fara för djur i och omkring haven. Uppskattningsvis en miljon sjöfåglar och hundratusen sköldpaddor och havslevande däggdjur fastnar i dessa ringar årligen, eller äter dem och dör. Det floridabaserade mikrobryggeriet Saltwater Brewery tog detta som en designutmaning och tog fram Edible Six-Pack Rings, helt biologiskt nedbrytbara ringar som produceras av restprodukter från bryggprocessen och fungerar som mat för havslevande djur istället för att döda dem.

 

2 — RAPPORT: Potential för cirkulär ekonomi i Norden
Analysföretaget Sustainable Brands Insight släppte nyligen rapporten The Nordic Market for Circular Economy. Med hjälp av enkäter och intervjuer har man kartlagt vad konsumenter och företag i Sverige, Norge, Danmark och Finland tycker om olika cirkulära principer. Ambitionen är att säga något om hur redo de nordiska länderna är för implementation av cirkulära affärsmodeller. Rapporten visar att kännedomen om cirkulär ekonomi i de nordiska länderna är låg: 8 procent av konsumenterna i Sverige säger sig veta vad det handlar om och – mer anmärkningsvärt måhända – endast 7 procent av våra företagsledare vet vad cirkulär ekonomi är.

 

3 — MODE: Atacac
Ringön i Göteborg är ett industri- och verkstadsområde under omvandling som just nu drar till sig kreativa verksamheter. Reklambyrån Kokokaka, framgångsrika inom framförallt digital marknadsföring, är en av de verksamheter som flyttat ut. Med sig i flytten tog man också designern Rickard Lindqvist, och tillsammans har man dragit igång klädmärket Atacac som bryter ny mark inom klädproduktion. Rickard ritar plagg i 3D som läggs ut på företagets webbsida, där potentiella kunder kan vrida och vända på plagget. Om det faller någon i smaken som beställer det sys det upp on demand, lokalt på Ringön, och därmed kan lagerhållning och överproduktion elimineras. Mer om Atacac i GP.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.