Acoustic Pulp, delrapport från Delegationen, samtal som går på djupet

Välkommen till Veckans cirkulära #40 som tar upp ett biologiskt nedbrytbart material för ljudabsorbenter, rapporteringen från Delegationen för cirkulär ekonomi, och intressanta frukostmöten i Malmö.

1 — INREDNING: 100% biologiskt nedbrytbara ljudabsorbenter från Baux
Acoustic Pulp från Baux, som premiärvisades på Stockholm Furniture & Light Fair tidigare i år, är resultatet av 25 års forskning med siktet inställt på att få fram ett helt och hållet biologiskt nedbrytbart material för ljudabsorbtionsplattor, som inte ger avkall på ljudabsorberande förmåga, livslängd, säkerhet eller estetik. Och – det ser ut som att Baux har lyckats. Plattorna består av en blandning av helt naturliga komponenter som cellulosa från gran och tall, potatisstärkelse, växtbaserat vax och skal från citrusfrukter. Olika färgtoner erhålls genom att tillsätta olika mängd vetekli. Ytan har nanoperforerats med laser för att uppnå önskvärd ljudabsorberande förmåga. Materialet är också brandtåligt och vattenresistent. Den vassa designen står designstudion Form Us With Love för.

 

2 — POLITIK: Delrapport från Delegationen för cirkulär ekonomi
I höstas började Delegationen för cirkulär ekonomi, som ligger under Tillväxtverket, sitt arbete, och nyligen kom en första delrapport till regeringskansliet från det inledande arbetet. Det går nu att få en bild av vilka uppgifter som kommer ligga på delegationen, däribland att identifiera hinder och motverkande styrmedel, och att vara en kontaktpunkt mellan relevanta aktörer i syfte att underlätta arbetet och skapa synergier. Vidare ska en strategi för arbetet i delegationen utarbetas som ska inkludera hur omställningen till en ”cirkulär och biobaserad ekonomi” kan stimuleras på olika nivåer i samhället. På min önskelista står att detta innebär att det tas fram något i stil med Danmarks nationella strategi för cirkulär ekonomi som kom förra året, eller Finlands nyligen uppdaterade nationella vägkarta för cirkulär ekonomi, som ursprungligen kom 2016. Delegationen har också landat i att börja identifiera materialströmmar som är intressanta att titta närmare på, för ökad återanvändning av produkter eller återvinning på material- och molekylnivå. Efter att delrapporten släppts skrev Cradlenet, som driver på för cirkulär ekonomi i Sverige, att de i delegationens fortsatta arbete önskar ”att ett stort fokus läggs på att exempelvis underlätta för, och uppmuntra till, cirkulära affärsmodeller, resursminimering och cirkulär livsstil”. Jag håller med om det förstås, speciellt när det gäller att uppmuntra till nya affärsmodeller, och jag skulle också gärna se ett fokus på hur design av produkter skapade för den cirkulära ekonomin kan stimuleras. Mycket viktigt att inte fastna i cirkulär ekonomi som ”mer återvinning”. Med det sagt, så ser jag mycket fram emot att följa delegationens fortsatta arbete.

 

3 — KUNSKAP: Frukostmöten som går på djupet med cirkulär ekonomi
Sustainable Business Hub i Malmö ordnar tillsammans med bland annat Hållbar Utveckling Skåne och Cradlenet två intressanta frukostseminarier i slutet av april. Idén är att ställa frågor som borrar djupare i konceptet cirkulär ekonomi, bortom buzzword och hyllningskörer. Den 24 april diskuteras frågor som hur näringslivet kan tjäna pengar när slit-och-släng-samhället en gång är överspelat, och hur vi kan garantera välfärden i det nya ekonomiska landskapet. Talare är Pernilla Hagbert, forskare i samhällsplanering och miljö på KTH, och Jenny Svärd, ansvarig för miljöpolicy på Svenskt Näringsliv. Den 30 april ställs frågan om cirkulär ekonomi kan ses som en ”balanserad tillväxtmodell”. Här kommer jag att vara en av talarna med en specialföreläsning som utgår bland annat från designfilosofin Cradle to Cradle samt tesen att vi behöver en regenerativ ekonomisk modell, det vill säga en ekonomi som skapar processer som bygger upp och förbättrar ekosystemen över tid. Mot mig står Hervé Corvellec, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet, som kommer vända på en och annan sten kring den cirkulärekonomiska modellen, såsom huruvida det är en ekonomisk eller materiell modell, varför den blivit så populär just nu, och hur den förhåller sig till hållbarhet. Sustainable Business Hub ordnar också många andra intressanta seminarier under våren, bland annat om industriell symbios.

 

+
Om du är i Göteborg på kvällen den 4 april, missa inte releasen av Smarta Kartan 2.0, en plattform som samlar mängder av initiativ som gör det möjligt att låna, dela och hyra saker i Göteborg med omnejd.