Cirkulär Business Model Canvas 2.0, C-Voucher, YH-utbilning

Välkommen till Veckans cirkulära #54, om Cirkulär Business Model Canvas i uppdaterad version, företagstöd för cirkulära affärsmodeller och ett initiativ för att skapa en YH-utbildning inom cirkulär ekonomi.

1 — AFFÄRSUTVECKLING: Handledning till uppdaterad Cirkulär Business Model Canvas
Förra hösten kom första versionen av Cirkulär Business Model Canvas, som jag varit med och utvecklat på uppdrag av Tillväxtverket. Nu finns en uppdaterad version, CBMC 2.0, där vi tagit med oss erfarenheter från workshops vi kört under året och input från fokusgrupper med personer på Almi, Drivhuset och liknande organisationer. Resultatet är en vassare canvas med delvis omarbetade exempel som styr mot cirkulära affärsmodeller i varje ruta, och en mer distinkt version av tilläggsrutan ”Påverkan” för analys av en affärsmodells avtryck på planet och samhälle. Vi har också skrivit en handledning där vi går igenom ramverket bakom Cirkulär Business Model Canvas, ger tips för den kreativa processen och dyker ner i varje ruta med specifika förklaringar och frågor som får igång tankarna. För dig som undrar – vadå canvas? – så är den ursprungliga Business Model Canvas ett etablerat verktyg för affärsutveckling som används världen över, som gör det möjligt att beskriva, utmana, innovera och skruva på en affärsmodell på ett lättöverskådligt sätt. Cirkulär Business Model Canvas är utvecklad av mig, Karolina Nätterlund (SMICE/Region Jämtland Härjedalen), Sara Klockervold (Fjällhubben) med flera, och är designad för att styra användaren in i att tänka i cirkulära banor. Vill du veta mer? Den 4 november och 9 december kör jag digital halvdagsutbildning i CBMC för CirEko Akademi. Handledning och canvas kommer inom kort att finns tillgängliga via Verksamt.se och Tillväxtverkets webbplats, men pdf:er kan redan nu laddas ner från länkarna i texten ovan.

2 — STÖD ATT SÖKA: €15000 för utveckling av cirkulär affärsmodell med C-Voucher
Har ditt företag planer på att utveckla en cirkulär affärsmodell och behöver en liten knuff i rätt riktning? C-voucher är ett stöd som finansieras av Horizon 2020, EU:s program för forskning och innovation. Stödet har varit möjligt att söka en tid, och nu är fönstret öppet för den sista omgången av ansökningar med deadline 30 oktober. Ditt företag får under tre månader tillgång till en tjänstedesigner som hjälper till i utvecklingsprocessen, från linjär till cirkulär affärsmodell. Dessutom får företaget 15000 euro som ska täcka interna kostnader under perioden. Kriterier för att kunna få stödet är att det är ett litet eller medelstort företag som söker (SME), att verksamheten är inom textil, tillverkningsindustri, hälsa, livsmedel eller maritima näringar – och, just det, att en tydlig vilja finns att utveckla en cirkulär affärsmodell och att resurser kan avsättas för det under stödperioden. Ansöker gör du på C-Vouchers webbplats. Mer information finns hos Tillväxtverket, och vill du kan du höra av dig direkt till Linda Backman som är ansvarig i Sverige. Övriga länder där det också är möjligt att söka C-Voucher är Danmark, Frankrike, Spanien, Polen och Rumänien.

3 — UTBILDNING: Vill du se en YH-utbildning inom cirkulär ekonomi?Affärsnätverket CirEko och Changemaker Educations har gått ihop och vill starta en yrkeshögskoleutbildning (YH) med inriktning mot cirkulär ekonomi. Om allt går som det ska så sker första kursstart hösten 2021. Tanken är att utbildningen, som man kallar ”Affärs- och verksamhetsutvecklare cirkulär ekonomi”, ska vända sig till redan yrkesverksamma inom exempelvis sälj, marknad och inköp, som ges tillfälle att vidareutbilda sig inom innovativa affärsmodeller och strategier. Dessutom, menar man, kommer nya yrkeskategorier att utvecklas, såsom återbrukskoordinator och resursstrateg. För att en YH-utbildning ska få startas behövs klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan, som gör en bedömning utifrån lokal, regional och nationell förankring bland företag och andra organisationer. Vill du hjälpa till att ta detta initiativ i mål, så uppskattar CirEko och Changemaker Educations att du fyller i deras enkät.