Lilla Snåland, flergångsgrill, Boomerang

Veckans cirkulära #17 lägger tonvikten på design och mode: En pall av spillvirke från möbeltillverkaren Stolab, framtidsvänlig industridesign som visades på Stockholm Design Week, och ett intressant modesamarbete för att skapa haute couture av spilltyg.

1 — INREDNING: Elles designpris till pall av spillvirke
I somras var jag på studiebesök hos möbelföretaget Stolab, bland annat kända för att tillverka Carl Malmstens klassiska pinnstol Lilla Åland. Stolen tillverkas i prima kärnvirke av björk och för varje stolsits kapas två decimeterstora triangelbitar av, spill som använts som virke i fabrikens värmekälla. Vid mitt besök hade man samlat upp och tagit vara på spillbitarna (bilden till höger ovan) eftersom man höll på att titta på hur de skulle kunna användas till något som skapar mer värde. Resultatet blev den trebenta pallen Lilla Snåland som tagits fram i samarbete med designern Marie-Louise Hellgren. Pallen består av 14 spillbitar från Lilla Åland som limmas ihop till en sits vars form är inspirerad av Fibonaccitalen. Pallen fick snabbt stor uppmärksamhet och erhöll i veckan pris på Elle Decoration Swedish Design Awards 2017 som årets inredningsaccessoar.

 

2 — INDUSTRIDESIGN: Dags för flergångsgrill
Under den gångna veckan har Stockholm Furniture & Light Fair ägt rum, ett evenemang som ofta bjuder på ett eller annat intressant med bäring på cirkulära principer. I avdelningen Greenhouse visades projekt från designskolor, bland annat Now/Then från School of Industrial Design vid Lunds universitet. I 24 studentprojekt undersöks framtidsvänliga alternativ till produkter som idag på ett eller annat sätt är problematiska. Vissa lösningar är överkonceptuella på konstskolevis, men här finns också väldigt rimliga och vettiga saker som engångsgrillen som blivit en flergångsgrill med pant (Oskar Malm), möbler i naturliga material som sätts ihop helt utan lim eller skruv (Viola Vallon och Maja Lindh), och skor designade för att enkelt kunna lagas när de slitits ut (Adrian Petersen).

 

3 — MODE: Boomerang gör haute couture av spilltyg
Redan innan cirkulär ekonomi blev cirkulär ekonomi profilerade sig det svenska klädmärket Boomerang inom området med sin kretsloppsfilosofi Boomerang Effekten. Kunder som lämnar in gamla Boomerang-plagg i butik får 10 procent rabatt på nästa köp – välbevarade plagg säljs som vintage, andra används vid tillverkningen av möbler inom märkets linje Boomerang Home. Nu har man tagit filosofin ett steg längre och lanserar Boomerang Atelier, samarbeten med utvalda designers för att skapa plagg med hög modegrad av spilltyger. Först ut är vassa Astrid Olsson (mest känd som grundare till det numera avsomnade varumärket V Ave Shoe Repair, idag aktiv med designprojektet By The No.), som designat två helt unika haute couture-klänningar till Ebba K von Sydow och Emilia de Poret, som står bakom poddcasten Säker stil. Längre fram i vår kommer en kollektion från Astrid Olsson i butik, med skjortor för både dam och herr.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.