Den 22 oktober har du chans att gå en kurs i cirkulär ekonomi som CircularEconomy.se är med och ordnar på anrika Ekocentrum i Göteborg, som gör en satsning på cirkulär ekonomi under hösten.
I 20 år har Ekocentrum hållt uppskattade utbildningar inom miljöområdet. Under hösten gör man en satsning på cirkulär ekonomi, som påbörjades under veckan som gått och avslutas med en kurs i cirkulär ekonomi den 22 oktober.
Tillsammans med verksamhetsutveklaren Johanna Lindblad höll jag i ett frukostseminarium om cirkulär ekonomi i tisdags och i onsdags talade jag på ett evenemang som Ingenjörer för miljön anordnade på temat ”Är cirkulär ekonomi en möjlig kraft för förändring?”.
Det var fullsatt på båda evenemangen, och Ekocentrum tvingades av platsbrist säga nej till flera som velat vara med.
Under frukostseminariet visade Johanna Lindblad en modell för hur företag kan komma igång och röra sig i cirkulär riktning.
På Ingenjörer för miljöns evenemang deltog forskaren Mats Williander på Viktoriainstitutet. Mats forskar på cirkulära affärsmodeller och har hjälpt cykeltillverkaren Unicykel (med varumärket Nishiki) att ta fram en abonnemangsmodell för elcyklar.
Deltog gjorde också Sandra Bengtson på mattföretaget Desso som sedan de ställde om sin produktion i enlighet med Cradle to Cradle-principer 2008 har ökat sin vinst från 1,7 till 15 procent idag. När mattorna ”gjort sitt” tas de tillbaka till fabriken, finfördelas i olika materialfraktioner som sedan kan gå tillbaka in i tillverkningsprocessen. Mattorna hjälper dessutom till att rena luften.
// Blir du intresserad av att höra mig föreläsa om cirkulär ekonomi på din arbetsplats när du läser om evenemangen på Ekocentrum? Hör av dig till tobias@circulareconomy.se //
Ekocentrums satsning på cirkulär ekonomi avslutas med ”Cirkulär ekonomi för företag/ledning”, en halvdagskurs den 22 oktober. Kursen fungerar som en fördjupning för dem som besökt Ekocentrums tidigare evenemang om cirkulär ekonomi, men grunderna gås också igenom så att alla deltagare kan tillgodogöra sig programmet. Teori varvas med praktiska övningar och diskussion.
Jag fick några ord med Helen Sylvan, marknadsansvarig på Ekocentrum, som drivit på för att få till stånd satsningen på cirkulär ekonomi.
Vad är attraktivt med cirkulär ekonomi?
– Här på Ekocentrum säger vi ofta när vi hör nya begrepp att ”det här har vi ju pratat om jättelänge, men vi visste inte vad det hette”… Det kan gälla CSR, vagga-till-vagga, omställning eller cirkulär ekonomi. Egentligen är det cirkulära synsättet ett kretsloppstänkade, och det enda riktigt hållbara! Just kretslopp har vi tagit upp i våra utbildningar i alla år. Det finns inga sopor, bara produkter på fel ställe. Det intressantaste med cirkulär ekonomi tycker jag är den tydliga kopplingen till företag, och att det genomsyrar hela verksamheten. Det riskerar inte att bli en liten isolerad del, eller ännu värre, en isolerad person som inte har någon reell koppling till verksamhetens övriga delar. Det känns genomtänkt och pragmatiskt och därmed nytt och fräscht.
Vad hoppas ni uppnå genom höstens satsning?
– Vi vill ge verksamheter en skjuts framåt i sitt hållbarhetsarbete, och då behövs bra verktyg och metoder. Det är viktigt att inte bara miljösamordnare deltar i kurser och seminarier, utan även övriga i ledande befattning. Cirkulär ekonomi tror jag är ett bra sätt att se verksamheten och kunna jobba igenom sitt affärskoncept för att ”hållbarisera” det.
Anmälan och mer information om ”Cirkulär ekonomi för företag/ledning” den 22 oktober här. Nedanstående är saxat ur programmet:
–––
Välkommen till en halvdag om hur företag kan ta sig an miljöproblematiken på ett positivt och lösningsfokuserat sätt, där affärsnytta går hand i hand med resurseffektivitet.
Varför har vi människor problem med avfall och utsläpp när myrorna klarar sig bra i sina samhällen?
Vi tillverkar produkter som om jordens resurser var oändliga och vi har affärsmodeller som går ut på att ständigt öka försäljningen av dessa produkter. Hur kan då företag möta jordens begränsningar och samtidigt göra bra affärer? Ett alternativ kan vara att härma naturens kretslopp och tillämpa cirkulär ekonomi.
Under dagen får du kunskap om:
– vad cirkulär ekonomi innebär
– hur man som företag navigerar sig mot cirkulära principer
– vinster för näringsliv och samhälle
Går det då att driva en cirkulär verksamhet? Hur tar man sig i så fall dit?
Det finns flera sätt för företag att röra sig mot cirkulära principer. Under förmiddagen kopplas konkreta exempel på aktiviteter till en modell, tillsammans visar det hur man som företag kan röra sig i cirkulär riktning.
Tobias Jansson, skribent och föreläsare, CircularEconomy.se, presenterar vad cirkulär ekonomi är och visar inspirerande exempel. Johanna Lindblad, verksamhetsutvecklare, presenterar vad företag kan göra för att röra sig i rätt riktning. Tillsammans leder de halvdagen där seminarieform varvas med övningar och diskussioner.
Ni kommer också träffa Sandra Bengtson, Country Manager Sweden för Desso, mattföretaget som för flera år sedan började sin process mot en cirkulär affärsmodell och som idag har produkter med ett eget kretslopp.
Pris: 990 kr för Ekocentrums medlemmar, 1490 kr för övriga. Lunch och fika ingår. Anmälan senast 4 oktober.
–––
Ekocentrum är inhyst i gamla Vasa sjukhus vid Kapellplatsen i Göteborg, som numera också rymmer kontor och verksamheter i Chalmers och Göteborgs universitets regi.
Alla bilder från veckans evenemang med tema cirkulär ekonomi på Ekocentrum. Foto Hans Carlsson (frukost), Olof Appelkvist (Ingenjörer för miljön) & Tobias Jansson (exteriör)