Solglasögon från Karün, Blue Economy, förbud mot engångsplast

Välkommen till Veckans cirkulära #36, om Karüns cirkulära solglasögon, konceptet Blue Economy och EU-kommissionens förslag att förbjuda engångsartiklar i plast.

1 — MODE: Karün gör solglasögon av återvunna fiskenät till Volvo Ocean Race
Dags för nya solglasögon i sommar? Skippa då de billiga trendvarianterna, skippa kanske också de klassiska märkena och vänd blicken mot Karün, ett chilienskt företag som sticker ut i valet av material i sina bågar. I en kollektion som utvecklats i samarbete med Volvo Ocean Race är bågarna tillverkade av återvunna fiskenät och återvunnen kolfiber. Spana efter dem som  merchandise när tävlingen gör sitt stopp i Göteborg nu fram tills på torsdag. Andra material är framtagna ur återvunna jeans, och man använder också trä från nedfallna ekar och coihueträd i Patagonien till bågarna. Finns hos Naturkompaniet och i företagets nätbutik.

 

2 — LÅNGLÄSNING: Blue Economy skapar värde av lokala resurser
Kanske har du hört talas om Blue Economy, i sammanhang med koppling till cirkulär ekonomi. Blue Economy är ett angreppssätt på affärsutveckling som skapats av multientreprenören Gunter Pauli, med utgångspunkt från hur naturliga system fungerar och hur värde kan skapas lokalt, med resurser som finns på plats. Emma Dalväg, hållbarhetskonsult på Hifab, har skrivit ett gästinlägg om Blue Economy på CircularEconomy.se där hon reder ut begreppen och landar i att Blue Economy är en jordnära kusin till cirkulär ekonomi som har fokus på lokala, biologiska material. En apelsinodling kan förädla råvaran till juice och ta vara på skalen för att göra tvål; ett bryggeri kan baka bröd på och odla svamp i resterna från bryggprocessen. Det här är långläsning som ger en mycket bra introduktion till Blue Economy som område.

 

3 — POLITIK: EU-kommissionen vill förbjuda engångsartiklar av plast
80 procent av all marin nedskräpning är plast, något som EU nu tar krafttag mot. Som ett led i EU:s Plastics Strategy som kom i början av året föreslog kommissionen i slutet av maj ett förbud mot de tio vanligaste typerna av plastartiklar som hittas på europeiska stränder –  sådant som sugrör, bestick, tallrikar, tops och ballongpinnar – vilka sammantaget utgör 70 procent av all plastnedskräpning i Europa. Förslaget innebär att dessa artiklar ska fasas ut och ersättas av nedbrytbara alternativ i exempelvis trä och papper – något jag verkligen ställer mig bakom, jag är en stark förespråkare för att material som riskerar att hamna i naturen också ska kunna hanteras av naturen. Kort efter att EU-kommissionens förslag blev publikt gick Ikea ut med att man fasar ut all engångsplast på sina restauranger till 2020. Tidigare under våren har Centerpartiet lagt ett förslag om att förbjuda engångsartiklar i Sverige.