Välkommen till Veckans cirkulära #55, om svenska butiksgiganter som nu möjliggör cirkulär konsumtion: Stadium, Clas Ohlson och Ikea.
1 — SPORTKLÄDER: Stadium lanserar löparkläder i återvunnen polyester
Det gångna året har jag sett allt fler varumärken inom sport- och badkläder som tagit in återvunnet syntetmaterial i sina kollektioner, allt från Nike till små obskyra aktörer inom badmode. Vid ett besök på Stadium förra veckan sprang jag rakt in i ReRun, en uppdatering av det egna varumärket SOC:s löparkollektion där alla överdelar är tillverkade av polyester från återvunna PET-flaskor. Stadium, som har som mål att minska sitt klimatavtryck med 50 procent till 2030, har under året lanserat ett antal cirkulära satsningar, såsom (det något smalare) initiativet att tillverka t-shirts av Brommapojkarnas avlagda fotbollströjor, och ett samarbete med Tradera för att inspirera sina kunder att förlänga livet på sportprodukter.
2 — VERKTYG: Hyr hos Clas vid nästa renoveringsprojekt
Bultsax, sticksåg, tigersåg, krysslaser, mattvätt, borrhammare… Säkerligen är det motiverat för den superhändige att ha en hel del av dessa verktyg och maskiner i sin ägo, men det är också exempel på sådant som ju inte måste finnas i varje hem. Istället är det, av flera anledningar, motiverat att hyra den här typen av verktyg och maskiner för enskilda renoveringsprojekt eller för andra behov som kanske uppstår ett par gånger om året. Från och med början på september så går det finfint att hyra verktyg hos Clas Ohlson. Satsningen, som man kallar Hyr hos Clas, innefattar 16 verktyg som kan bli dina för en eller flera dagar, för 29-199 kronor per dygn, och rullas ut i samtliga butiker i Sverige, Norge och Finland. Gott så – sen så kunde Clas Ohlsons mål att vara klimatneutralt och cirkulärt till 2045 vara betydligt vassare, men jag håller tummarna för att Hyr hos Clas blir en positiv erfarenhet som stimulerar till att formulera en skärpt målsättning.
3 — MÖBLER: Ikea öppnar second hand-butik i Eskilstuna
Har du varit med om att det varit svårt att få avsättning för gamla Ikea-möbler på Blocket eller Tradera och istället kört dem till återvinningsstationen? Det där gamla Billy vitrinskåpet, varför vill ingen ha det? Gissningsvis beror det dels på estetiskt åldrande, dels på fysiskt slitage, kanske efter att det fått hänga med genom några flyttar. Nu ska Ikea ta saken i egna händer genom att ta vara på Ikea-möbler som donerats på Eskilstunas återvinningsstation, reparera och återställa dem till sin forna glans. Möblerna ska sedan säljas på Ikeas första second hand-butik i världen, som senare i höst öppnar på den internationellt uppmärksammade återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. Initiativet är tänkt att också ge Ikea kunskap om vilken typ av möbler som människor donerar, hur de slits och vilka som går att sälja som second hand. Det ska bli spännande att följa detta koncept, som, hoppas jag, vi får se på fler platser framöver. Ikea har under flera år haft hög svansföring när det gäller de cirkulära frågorna, med det skarpa målet att vara helt cirkulära 2030. Sedan juni i år är man också strategisk partner till Ellen MacArthur Foundation som arbetar för att accelerera utvecklingen mot cirkulär ekonomi. På bilden Sofia Bystedt, centrumledare på ReTuna och Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.