Som konsult arbetar Tobias Jansson med processledning, kartläggning av potential för symbios, utveckling av verktyg för cirkulär ekonomi samt omvärldsbevakning och kommunikation.
Industriell symbios i Jämtland
Uppdragsgivare: Peak Innovation, 2024
Partner: Coest
Roll: Intervjuer med nyckelpersoner, rekommendationer till regionen, sammanställning av rapport, facilitering av samverkansworkshop
Industriell symbios, där avfall från en verksamhet används som resurs av en annan, kan öka företagens lönsamhet och bidra till miljönytta. Tobias Jansson och Emma Dalväg genomförde en nulägesanalys i Jämtland för att identifiera faktorer som påverkade utvecklingen av symbiossamverkan i regionen. Genom intervjuer med nyckelpersoner samlades insikter om resurser, geografiska platser och drivkrafter inom näringslivet in. Härjedalen framstod som framträdande bland kommunerna i regionen, tack vare en förstudie om industriell symbios som genomförts. Uppdraget avslutades med en workshop för att samla aktörer kring samverkan i regionen.
Ladda ner rapporten Nulägesanalys – industriell symbios i Jämtland
Cirkulär Business Model Canvas
Uppdragsgivare: Tillväxtverket, 2023-2024, 2019-2020
Partner: Region Jämtland Härjedalen
Roll: Konceptutveckling, språklig bearbetning, sammanställning av handledning
Cirkulär Business Model Canvas (CBMC) är ett affärsutvecklingsverktyg som skapats för att främja utvecklingen av cirkulära affärsmodeller. Utvecklingen av CBMC, som initierades av Tillväxtverket, involverade ett samarbete mellan olika aktörer. Verktyget innehåller exempel och riktlinjer som hjälper användare att tänka cirkulärt i sina affärsmodeller. En handledning för affärsrådgivare togs också fram, liksom en version av CBMC på engelska.
Ladda ner Cirkulär Business Model Canvas
Workshop i Cirkulär affärsutveckling med CBMC
Framtidens kvarter
Uppdragsgivare: Science Park Borås / Västra Götalandsregionen, 2022-2023
Roll: Processledning av innovationsarbete, bidrag till magasin som presenterar konceptet
Projektet Framtidens kvarter, lett av Science Park Borås, utforskade hur cirkulära innovationer kunde utformas i hållbara stadskvarter. Fokus låg på stadsutvecklingen av Västerbro, som ska stå klart 2026, med lägenheter och affärslokaler. Tobias Jansson ledde ett team med personer från bland annat Wingårdhs arkitekter, Riksbyggen och Borås stad där koncept utvecklades för att främja cirkulär konsumtion genom ett utbud av verksamheter i bottenplanet inom bland annat second hand och reparation. Utöver detta arbetade två andra team med cirkulärt byggande och boende. Resultatet av projektet sammanställdes i en magasinstidning.
Mer om Framtidens kvarter
Läs magasinet om Framtidens kvarter
Mäta och kommunicera cirkulär ekonomi
Uppdragsgivare: Ekocentrum, 2024
Roll: Inventering av verktyg för att mäta cirkulär ekonomi, metodutveckling, facilitering av workshops
Ett centralt verktyg i cirkulär ekonomi är förmågan att mäta och kommunicera resultat. I projektet ”Mäta och kommunicera cirkulär ekonomi”, som genomfördes på uppdrag av Ekocentrum i Göteborg, fokuserades det på datainsamling och metodutveckling för hur företag strategiskt kan arbeta med cirkulär ekonomi. En femstegsmetod, som utförs via workshops tog fram, syftande till att stärka kommunikationen kring cirkulär ekonomi och förbereda verksamheter för framtida rapporteringskrav.
Mer om Mäta och kommunicera cirkulär ekonomi
Gå utbildning i metoden
Mångbrukets ekosystemtjänster
Uppdragsgivare: Föreningen Skogens mångbruk / WWF, 2024
Roll: Intervjuer med företagare, textproduktion, grafisk form
En av principerna för cirkulär ekonomi är att regenerera naturen, det vill säga att återskapa och förbättra ekosystemen. Ett område där detta är särskilt relevant är skogsbruk. Skulle skogen kunna brukas på en mångfald olika sätt – så kallat mångbruk – med den gemensamma nämnaren att skogen får vara skog på riktigt och inte plantage i väntan på ”slutavverkning”? Och vad skulle det få för potentiellt positiv påverkan på de ekosystemtjänster som skogen bidrar med? Inom ramen för projektet ”Mångbrukets ekosystemtjänster”, finansierat av WWF, undersöktes dessa frågor. Genom enkäter och intervjuer med småskaliga företag genomfördes en analys av deras ekosystemtjänster. Resultatet sammanställdes i en rapport som belyste hur mångbruk kunde bidra till att förbättra ekosystem och skapa mervärde för både natur och samhälle.
Ladda ner rapporten Mångbrukets ekosystemtjänster
Industriell symbios i Region Kronoberg och Region Kalmar län
Uppdragsgivare: Region Kronoberg & Region Kalmar län, 2020
Partner: Coest
Roll: Intervjuer med nyckelpersoner, analys av potential för industriell symbios, rekommendationer till regionen, sammanställning av rapport
I projektet CRKKL kartlades potentialen för industriell symbios i Region Kronoberg och Kalmar med fokus på vattenresurser. Tobias Jansson genomförde tillsammans med Emma Dalväg denna kartläggning, där insamling och analys av data genomfördes genom workshops och intervjuer. Målet var att identifiera samverkansmöjligheter för företag inom området. Resultatet, som inkluderade rekommendationer, presenterades för lokala aktörer för att främja industriell symbios och samarbete.
Ladda ner rapporten Industriell symbios i Region Kronoberg och Region Kalmar län
Kvarterets konsumtion
Uppdragsgivare: Science Park Borås / Västra Götalandsregionen, 2021
Roll: Utveckling av scenarier och koncept, intervjuer med fokusgrupper, facilitering av workshops, sammanställning av rapport
Projektet Kvarterets konsumtion 2030 syftade till att utveckla koncept för att minska klimatutsläpp från sällanköpsvaror med 30 procent till 2030. Fokuset riktades mot unga vuxna i små och medelstora orter, där insikter samlades in genom samtal och workshops med olika aktörer. Två framtidsscenarier och fyra koncept utvecklades, bland annat ”aktivitetsnära tillgång” (bilden) och ”cirkulär affärssymbios”.
Ladda ner rapporten Kvarterets konsumtion 2030