Arbete för biologisk mångfald prisat, Laglappen.se, The Circular Trip

Välkommen till Veckans cirkulära #52, om IPBES som tilldelats årets WIN WIN Award för sitt arbete för biologisk mångfald, en ny butik med lappar för att laga kläder, och webbinarier i veckan.

1 — PRIS: Win Win Award prisar arbete för biologisk mångfald
En miljon av jordens åtta miljoner arter växter och djur är hotade av utrotning, ett faktum som också äventyrar vår egen överlevnad som art. Detta är bakgrunden till valet av tema för årets WIN WIN Gothenburg Sustainability Award: biodiversitet. Vinnaren tillkännagavs i fredags, på Biologiska mångfaldens dag, och valet föll på IBPES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), som bland annat står bakom den rapport från 2019 som fastslog de dystra siffror som inleder detta stycke. ”IPBES has managed to summarize and explain the importance of biodiversity and the meaning of the threat against it in a way that few others have. Thanks to their work, this issue is now finally in focus and that’s why it feels great to be able to present them as this year’s winner”, säger Emma Dalväg, juryns ordförande. Win Win Gothenburg Sustainability Award är en ledande utmärkelse inom hållbarhetsområdet som delats ut sedan år 2000. Bland tidigare pristagare finns tungviktare som Al Gore, Kofi Annan och Janine Benyus (författare till den ikoniska boken Biomimicry).

2 — LIVSSTIL: Laglappen.se gör det enkelt att laga dina kläder
Vad lämpar sig bättre i tider av social distansering än att lägga tid på att vårda och fixa med saker som behöver underhåll? Kanske ta tag i den där högen med kläder som det egentligen inte är något fel på men som behöver en lagning här eller där? Hjälp på vägen finns hos Laglappen.se, en nyöppnad nätbutik som har snygga påstrykbara laglappar i alla tänkbara varianter, för att enkelt laga inte bara jeans utan också dunjackor, träningskläder, regnjackor – och tält. Grundaren Niclas Engvall startade butiken tillsammans med en kompanjon efter att ha läst kursen Avfallshantering i kretslopp vid Högskolan Kristianstad, som ett sätt att dra sitt strå till stacken och bidra till att färre plagg slängs.

3 — WEBBINARIER: Cirkulär rundtur i Europa, gröna miljöer i Lissabon och CRKKL
Det kan väl kännas som att en drunknar i webbinarier i dessa tider, men icke desto mindre så finns det enormt mycket intressant att delta i där ute, seminarier som skulle körts lokalt men nu får en helt annan tillgänglighet under coronaockupationen. Vad sägs till exempel om att följa med Inger Steinnes (bilden) på en resa i ett pre-corona-Europa där det lånas, lagas, odlas och skapas i cirkulär anda? Hennes rundresa The Circular Trip som ägde rum i början av året presenteras på ett frukostwebbinarium den 28 maj som Cradlenet Syd bjuder in till. Eller att besöka Creative Mornings i Lissabon under frukosten den 29 maj då Tomás Tojo, trädgårdsmästare och trädgårdslärare berättar om stadsodlingsprojekt i São Paulo, och festivalen Jardins abertos (”öppna trädgårdar”) i Lissabon som syftar till att undervisa om miljöfrågor genom besök i karismatiska gröna miljöer i staden? Jag vill också slå ett slag för min egen presentation den 2 juni av den kartläggning av potential för industriell symbios i Region Kronoberg och Region Kalmar län i projektet CRKKL som jag arbetat med under våren.