Fransk matsvinnshjälte, World Circular Economy Forum, C2C i Stockholm

Välkommen till Veckans cirkulära #42: Om Frankrikes stora matsvinnshjälte, World Circular Economy Forum i Helsingfors, och att Cradle to Cradle – äntligen – synliggörs i Sverige.


1 — PRISUTDELNING: Mannen bakom fransk lag mot matsvinn prisas 
Världens främsta hållbarhetspris, WIN WIN Gothenburg Sustainablity Award (tidigare Göteborgspriset för hållbar utveckling), har tillkännagivit årets pristagare: Arash Derambarsh, mannen bakom den lag som klubbades 2016 i Frankrike som innebär att det är förbjudet för franska livsmedelsbutiker och restauranger att slänga ätbar mat. Istället för att maten kasseras samlas den nu in av välgörenhetsorganisationer eller så kallade matbanker; årligen distribueras nu 10 miljoner måltider till behövande tack vare förbudet. Arash Derambarsh, som är jurist och lokalpolitiker i staden Courbevoie utanför Paris, lyckades samla in 210 000 namnunderskrifter i den process som ledde fram till att lagen antogs. Nu har han tagit frågan vidare till EU-nivå och har hittills fått in nästan 1,5 miljoner namnunderskrifter. Priset delas ut den 31 oktober i en ceremoni på GöteborgsOperan.

 

2 — EVENEMANG: World Circular Economy Forum
I början av veckan, 3-5 juni, ägde World Circular Economy Forum 2019 rum i Helsingfors. WCEF, som evenemanget förkortas, ordnades för tredje året i rad och drog 2000 ”thinkers and doers” från hela världen, med intresse av utvecklingen mot cirkulär ekonomi. 120+ företagsledare, ministrar, forskare, innovatörer etcetera höll seminarier och deltog i panelsamtal. Allt finns filmat och är tillgänligt via WCEF:s webbplats, för den som vill titta i efterhand. Där finns också ett sammanfattande dokument. Under evenemanget lanserades Circular Hotspot Norden, en plattform för samverkan för cirkulär ekonomi i de nordiska länderna med Lifestyle and Design Cluster/National Circular Hub (Danmark), RISE och Cradlenet (Sverige) och Circular Norway som initiativtagare. 

 

3 — EVENEMANG: Äntligen Cradle to Cradle i Sverige
Av någon anledning har Cradle to Cradle aldrig fått riktigt genomslag i Sverige, varken den i en internationell kontext ikoniska boken från 2002 av William McDonough och Michael Braungart, eller certifieringen för material och produkter. I länder som Danmark och Nederländerna är situationen en helt annan. Där certifierar mängder av företag sina produkter enligt Cradle to Cradle och det är vanligt med arkitektur inspirerad av synsättet, och så har det sett ut i över ett decennium. För mig är Cradle to Cradle den viktigaste filosofiska utgångspunkten för det cirkulära tankesättet, och på ett konkret plan ett verktyg för att skapa den renaste formen av cirkulär ekonomi. Med bakgrund av detta är det enormt glädjande att Cradle to Cradle Products Innovation Institute anordnar ett evenemang i Stockholm i början av november med fokus på produktdesign. Målet är att förmedla inspiration och praktisk kunskap till potentiella certifieringskunder och andra som arbetar för en cirkulär ekonomi.