Veckans cirkulära #13 handlar om hjälp att sälja gamla saker genom tjänsten Sellpy, Seoul som prisats för sitt arbete med delande, och nyöppnade, förpackningslösa butiken Gram.
1 — LIVSSTIL: Sellpy hjälper dig att sälja
Är du som så många andra trött på allt jidder med att sälja gamla grejer, sånt som du vet har något slags värde, men som du inte har orken att lägga ut på Tradera eller Blocket? Nu fixar Sellpy detta åt dig – du beställer en påse, fyller den med barnkläder, brödrostar, kameror eller vad det nu kan vara, saker som skulle kunna säljas för 50 kr eller mer. Sen beställer du upphämtning (ännu så länge i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och nordvästra Skåne) och så står Sellpy för jobbet, lägger upp grejerna till försäljning, både på ställen som Tradera och på den egna marknadsplatsen som växt ordentligt på senare tid. Vinsten delas sedan lika mellan dig och Sellpy. Jag har precis fyllt och lämnat en påse och inväntar nu att pengar från försäljningen ska ticka in. Beställ en påse du också!
2 — DELNINGSEKONOMI: Städer för delande av resurser
Igår delades The Gothenburg Award for Sustainable Development ut på biograf Draken i Göteborg. Priset som är på 1 miljon kronor och tidigare gått till bland andra Al Gore, Kofi Annan och Janine Benyus gick i år till Seouls borgmästare Park Won Soon, för hans arbete med att skapa goda förutsättningar för att dela på materiella resurser i Seoul, bland annat genom förändrat regelverk och stöd till företag vars affärsmodeller bygger på delande. Han själv menar i en intervju som gjordes inför prisutdelningen att det är Seouls medborgare som fått priset, för utan dem hade inget delande kunnat komma till stånd. En annan stad som utmärker sig som en sharing city är Göteborg självt, och dagen till ära släpptes Smarta kartan, en omfattande guide till cykelkök, bytesgrupper, klädbytardagar, gratisbutiker och digitala plattformar för delande. Bakom Smarta kartan står föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg och Göteborgs stad.
3 — SHOPPING: Förpackningsfritt i Malmö
Malmö Saluhall invigdes förra helgen, ett bygge som i sig är intressant ur ett cirkulärt perspektiv eftersom Wingårdhs arkitektur bygger på att ett gammalt husskelett i tegel tagits till vara som grund i den nya byggnaden. Men jag vill framförallt uppmärksamma en särskild butik i saluhallen, Gram, som säljer specerier i lösvikt och därmed blir Sveriges första förpackningsfria butik. Du tar med dina egna burkar, väger in dem när du kommer, och fyller dem sedan med det du vill köpa, och det kan vara pasta, nötter, oljor, kryddor, godis… Det var ett väldigt surr om denna typ av butiker när Original Unverpackt öppnade i hipstertunga Kreuzberg i Berlin för två år sedan, men den som skrapar lite på ytan upptäcker att liknande koncept finns på många håll runt om i världen. Gram drivs av malmöbon Rowan Drury, som, enligt en intervju i DN är hängiven anhängare av den så kallade Zero Waste-rörelsen som strävar efter att leva utan att alstra skräp.
Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.