Uppgrenna naturhus, cirkulär modevision, Swedish Stockings

Välkommen till Veckans cirkulära #27: Ullbagge till cirkulerande hus, en cirkulär vision för modeindustrin och strumpbyxor gjorda av industrispill och gamla fisknät.

1 — REGENERATIV ARKITEKTUR: Ullbagge till Uppgrenna naturhus
På Landsbygdsgalan som ägde rum i november i Tällberg utanför Leksand delades Ullbaggar ut till företag och projekt som bidragit till utveckling av Sveriges landsbygd. Syftet är att lyfta fram goda exempel och hylla de människor som ligger bakom. Flera av priserna gick i år till initiativ med koppling till cirkulär ekonomi. Ullbaggen i kategorin Årets landsbygdsinnovation gick till Uppgrenna naturhus, ett hus-i-växthus med milsvid utsikt över Vättern och Visingsö där ägaren Bodil Antonsson driver konferensanläggning, café och friskvårdsverksamhet. Konceptet naturhus utgår ifrån ett antal principer som handlar om att lära av och samarbeta med naturen när vi bygger våra bostäder. Förutom att skapa ett klimat motsvarande norra Italien möjliggör växthuset ett slutet lokalt kretslopp med växtbäddar som renar och tar upp näringen i avloppsvattnet från toalett, disk och tvätt, och överför den till odlingar med frukt och grönsaker. Huset är ritat av Tailor Made arkitekter som är specialiserade på växthusboende.

 


2 — RAPPORT: Vision för en cirkulär modeindustri
I det aldrig sinande flödet av intressanta rapporter från Ellen MacArthur Foundation har nu turen kommit till mode och textil. I samband med att rapporten A New Textiles Economy: Redesigning fashion’s future släpptes i London förra veckan gjorde Ellen MacArthur gemensam sak med Stella McCartney som stödjer stiftelsen i arbetet med att sprida budskapet om att modeindustrin måste måste måste bli mer cirkulär: Varje år produceras 53 miljoner ton kläder, 73 procent av dem bränns eller läggs på deponi. Det motsvarar en lastbil full med kläder som dumpas – varje sekund. Rapporten, som är en del av Circular Fibres Initiative, skissar på en cirkulär vision för textilbranschen med utfasning av skadliga material (inklusive mikrofibrer som lossnar och hamnar i havet), design och affärsmodeller för att komma bort från slit-och-släng, radikalt förbättrad återvinning (hela ledet från design och materialval, via insamling till själva återvinningsprocessen), och att övergå till förnybara råvaror.

 

3 — MODE: Strumpbyxor tillverkade av spill och gamla fiskenät
Swedish Stockings erbjuder något så unikt som ansvarsfullt producerade kvalitetsstrumpbyxor, tillverkade av spill som uppstår vid framställningen av andra nylonprodukter. Produktionen äger rum i fabriker som drivs av solel och använder väsentligt mycket mindre vatten än brukligt tack vare system för recirkulation. Nya modellen Elin görs av Econyl-garn, framställt av uppfiskade så kallade spöknät, alltså fiskenät som lämnats/tappats till havs som utgjort en livsfara för fiskar och andra havslevande djur. Enligt strumpbyxbärande bekanta håller Swedish Stockings strumbyxor så bra kvalitet att att de helt och hållet slutat köpa andra märken. Strumpbyxorna finns att köpa i företagets nätbutik, samt i välsorterade fysiska butiker. Se också det här klippet, där Swedish Stockings grundare Linn Frisinger och Nadja Forsberg pratar om tankarna bakom varumärket.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.