Urban Biocycles, studieresa till Danmark, reparationskvällar

Välkommen till Veckans cirkulära #20 – en rapport om stadens flöden av organisk materia, en studieresa till Danmark 14-16 maj och reparationskvällar för hemelektronik i Göteborg.

1 — KONFERENS/RAPPORT: Regenerativt jordbruk och urbana flöden
Nyligen gick konferensen Forum for the Future of Agriculture av stapeln i Bryssel, med keynotetal från personer som Kofi Annan, påven, Janez Potočnik (EU:s förre miljökommissionär), Ellen MacArthur och Allan Savory (grundare av holistic management, en filosofi för att ta hand om landområden med hjälp av betande djur). Föreläsningarna finns på konferensens webbplats och är mycket sevärda, inte minst Ellen MacArthurs om regenerativt jordbruk. I samband med konferensen släppte Ellen MacArthur Foundation rapporten Urban Biocycles som fokuserar på städers flöden av organisk materia och visar på möjligheter att skapa värde i form av energi, näringsämnen och material genom att använda cirkulära principer.

 

2 — STUDIERESA: Följ med Esam & Fores till Danmark
Förra året anordnade miljökonsulterna Esam en mycket uppskattad studieresa till Danmark med fokus på kunskap och nätverkande inom cirkulär ekonomi. I år är tankesmedjan Fores också med som arrangör för resan som äger rum 14-16 maj. Deltagarna får bland annat träffa Hanne Juel, projektledare för Rethink Business, Region Midtjyllands mångåriga satsning på cirkulär ekonomi; Jurn de Winter, representant för det nederländska företaget Circle Economy som utvecklat verktyget Circular City Scan; Mette Skovbjerg, verksamhetsansvarig på Kalundborg Symbios Center och Mattias Goldmann, vd på Fores, opinionsbildare som utsågs till mäktigast i hållbarhetssverige 2016. Det brinner lite i knutarna: Intresseanmälan senast på tisdag 11 april till laura.vidje@esam.se eller direktanmälan här.

 

3 — CIRKULÄR LIVSSTIL: Reparationskvällar för hemelektronik
Vad har du hemma som behöver repareras? En brödrost? En förstärkare? Under våren ordnar Omställningsverkstan i Göteborg två reparationskvällar dit du kan ta med dig just sådana saker och få hjälp på plats av reparationsentusiaster. Plats för 15 deltagare, så först till kvarn. Datumen som gäller är 12 april och 26 april. Omställningsverkstan i Göteborg är en verksamhet som bland annat huserar Cykelköket (öppen verkstad för att reparera cyklar) och GBG Hackerspace, med Studiefrämjandet i ryggen.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.