Favoriter från Stockholm Design Week

Nyligen ägde årets stora begivenheter för möbelbranschen rum, Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week.Veckans cirkulära #3 har jag hittat tre favoriter från dessa evenemang.

sofa-and-armchair-farg-blanche-Garsnas-stockholm-design-week-furniture-fair_dezeen_1568_1

 

1 — Syr i trä
Designduon Färg & Blanche som består av svenska Fredrik Färg och franska Emma Marga Blanche, står bakom fåtöljen och soffan Julius för Gärsnäs. Möblerna är tillverkade med deras egenframtagna metod ”Wood Tailoring”, som innebär att textilierna sys fast direkt i trät. Förutom att det ger ett vackert och väldigt taktilt utseende och har fördelar vid massproduktion gör det också möblerna lätta att ta isär när det är dags att återvinna materialen var för sig. En favorit också för Trendstefan.

 

2 — Trendutställning med kretsloppsfokus
Årets trendutställning på Stockholm Furniture Fair hade temat Nature Is Back for Good, vilket tolkades av bland andra den svenska designern Emma Olbers. Genom att ställa frågan ”Where does it come from, where does it go?” satte hon fokus på vikten av att välja rätt material utifrån parametrar som återvinningsbarhet och koldioxidutsläpp. ”Hållbarhet och omsorg om produktens hela livscykel är grundläggande värderingar för mig, därför börjar jag ofta med slutet, alltså tänker på hur produkten ska återvinnas redan från början. Det gäller att minimera antalet och mängden material.” Emma Olbers engagemang för goda materialval kan ses i hennes produkter för bland annat Skagerak, Tre sekel och Eldvarm. 

 

3 — Återanvända designmöbler
En strömning de senaste åren är att allt fler företag börjar ta emot använda möbler som de renoverar och säljer på nytt. Det senaste exemplet är Offecct som lanserade konceptet ReUsed, ”nästan nya designmöbler” som bytts in från en varsam kund, använts på en mässa eller varit utlånade till fotograferingar.

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.