Veckans cirkulära #80: Om det globala fenomenet Circular Monday, ett webbinarie om storskalig industriell symbios och en kväll om regenerativ utveckling.
1 – Cirkulär måndag
Nu på måndag, 25 november, är det Circular Monday, ett intiativ som startades i Malmö 2017 som en motvikt till Black Friday och Black Week och allt vad det heter. Idag har Circular Monday vuxit till ett globalt fenomen där erbjudanden om cirkulära tjänster och produkter lyfts under hashtaggen #circularmonday. Erbjudandena handlar om tjänster för att hyra och dela, reparation och produkter där minst 90 procent av innehållet är återanvänt eller återvunnet. Teamet bakom Circular Monday bygger också världens största databas med cirkulära företag, med fler än 1300 (!) bolag fördelade på 33 länder.
2 — Partnerskap för symbios
Det vackert klingande CORALIS är namnet på ett stort EU-projekt med syfte att främja industriell symbios inom energiintensiv industri, genom att skapa verkliga erfarenheter av implementering av symbiossamverkan. En viktig aspekt av att lyckas få en storskalig industriell symbios på plats och få den att utvecklas över tid är ofta så kallade Public-Private Partnerships där den offentliga och privata sektorn samverkar långsiktigt. Den 22 november ordnar projektet ett webbinarie på detta tema, med tunga forskare inom området på talarlistan, Mats Eklund och Murat Mirata, Linköpings universitet, liksom representanter för näringslivet, bland annat Wilhelm Magnusson på WA3RM, ett företag som utvecklar industriella projekt med utgångspunkt från restflöden.
3 — En kväll om regenerativ utveckling
Det är glädjande att se att begreppet regenerativ dyker upp i allt fler sammanhang i Sverige. Internationellt används det ofta som ett sätt att tala om nästa steg, bortom hållbarhet. Det har varit trögt i Sverige, men kanske är något på gång. Den 4 december ordnar Studiefrämjandet en kurskväll på Chalmers i Göteborg under rubriken Regenerativ utveckling – en möjlighet för Sverige och Världen. Inspirationen kommer från miljödebattören och författaren Paul Hawken, en superkändis i USA som bland annat skrivit den bästsäljande boken Regeneration. Under kvällen talar Arthur Granstedt, docent vid SLU, om regenerativt jordbruk, Mikael Karlsson, Silva strategi, om regenerativt skogsbruk och Louise Didriksson, White Arkitekter, om regenerativ design. Om du vill veta mer om Paul Hawken rekommenderas den intervju med honom som Vetenskapsradion Klotet gjorde tidigare i höst: Så lagar vi planeten på en generation. Foto Bohdan Chreptak / Pixabay