Nyhetsbrevet nu även på bloggen

CircularEconomy.news — #8

CircularEconomy.news uppdaterar dig med det senaste inom området cirkulär ekonomi. I #8 skriver jag om en stor cirkulär nyhet inom modeområdet, en butik för Cradle to Cradle-produkter, förslag till nya EU-direktiv för avfall, och mycket annat.

Att läsa CircularEconomy.news är ett smidigt sätt att hålla jämna steg med utvecklingen inom området. Från och med september publicerar jag valda delar ur nyhetsbrevet här på bloggen. Nyhetsbrevet innehåller också erbjudanden med rabatter på mina föreläsningar och workshops, samt utvalda evenemang och produkter – dessa kommer även fortsättningsvis vara exklusiva för prenumeranter. Att prenumerera är gratis, anmäl dig du också i formuläret här bredvid i högerspalten (nyhetsbrevet skickas till din inbox med ojämna mellanrum, men aldrig mer än en gång per månad).

–––

Under Almedalsveckan i Visby presenterades det första plagget någonsin gjort helt av återvunnen bomull (se bilder ovan). Forskare vid KTH har tagit fram en process där uttjänta bomullsplagg bryts ner till molekylnivå och sedan kan spinnas till ny tråd.

– Med den här tekniken kan vi återvinna alla material som innehåller cellulosa. Skalbarheten är enorm, säger Henrik Norlin, affärsutvecklare på Re:newcell som kommersialiserat processen, till brittiska The Guardian i en intervju.

Re:newcell planerar att bygga sin första fabrik inom de närmsta 18 månaderna, vilken kommer att kunna processa 2000 ton avlagda kläder om året.

Med den här tekniken kan vi återvinna alla material som innehåller cellulosa. Skalbarheten är enorm.

–––

Nerdy by Nerds
Nerdy by Nerds är ett av de märken som visas under Circular Fashion den 7 september.

Mycket händer i modebranschen just nu, med avseende på cirkulärt tänk. Nu på söndag den 7 september går Circular Fashion av stapeln på Brunkebergstorg i Stockholm – Sveriges första modevisning med plagg framtagna enligt cirkulära principer. Märkena som visas närmar sig det cirkulära synsättet på flera olika sätt och är en blandning av stora etablerade namn som Filippa K och små aktörer som Nerdy by Nerds, Matilda Wendelboe och Stormie Poodle. Under dagen hålls också samtal om framsteg, möjligheter och utmaningar inom mode- och textilbranschen med bland andra Mia Tapio, Houdini, Lisa Corneliusson, Rodeo magazine, Michael Lind, Uniforms for The Dedicated och Elin Larsson, Filippa K i panelen.

–––

Houdini GöteborgDet svenska outdoorföretaget Houdini är ett av mina favoritcase när det gäller företag som kommit långt i sin cirkulära utveckling, genom att, som de själva säger, arbeta Cradle to Cradle-inspirerat. Trots att de tillverkar tekniskt avancerade plagg lyckas de hålla på principen att designa plaggen antingen i rena, naturliga material som kan gå tillbaka till det biologiska kretsloppet, eller i kvalitativt återvinningsbara material som kan gå in i det tekniska kretsloppet, om och om igen. Dessutom finns möjlighet att hyra Houdinis skalplagg under exempelvis skidsemestern. Förutom butik i Stockholm har märket haft en pop up-butik i Göteborg, men har nu i dagarna öppnat på fast adress på självaste Magasinsgatan. Butiken kommer förutom att sälja nytt också erbjuda second hand-försäljning, uthyrning, reparationsservice och återvinning.

–––

På tal om butiker så finns nu en nätbutik som fokuserar helt på Cradle to Cradle-certifierade produkter, Cradle to Cradle Marketplace. Det finns idag över 200 C2C-certifierade produkter – bland annat handdukar, kläder, kakel, till och med toalettpapper – men i princip all marknadsföring sker på business to business-nivå, vilket gjort det nästan omöjligt för vanliga konsumenter att köpa dem. Butiken är ännu i uppstartsskedet med ett fåtal produkter (man söker testpersoner inför en bredare lansering), men initiativet är lovande och lovvärt.

–––

Janez Potočnik
EU:s miljökommissionär Janez Potočnik.

Även på den politiska arenan har det hänt mycket intressant. I juli presenterade EU-kommissionen ett paket med förslag med syfte att få Europa att röra sig i riktning mot en mer cirkulär ekonomi. Förslagen, som ska uppdatera de sex existerande direktiven för avfall och förpackningar, höjer ribban till 70 procents återvinningsgrad för kommunalt avfall och 80 procent för förpackningar till 2030. Dessutom förbjuds helt att lägga återvinningsbart avfall på deponi. De nya avfallsmålen kommer, enligt ett pressmeddelande, kunna skapa 580 000 nya jobb.

– Att röra sig mot en cirkulär ekonomi är inte bara möjligt, det är också lönsamt, men det betyder inte att det sker utan det rätta policyramverket. De mål vi föreslår för 2030 handlar om att komma igång redan idag för att accelerera övergången till en cirkulär ekonomi och exploatera de möjligheter som finns för näringslivet och när det gäller att skapa jobb, säger miljökommissionären Janez Potočnik, som lämnar sin post i oktober.

Förslaget har fått skiftande reaktioner. Vissa analytiker menar att det till stor del handlar om att kräma ur mer ur en fortfarande linjär ekonomi eftersom förslagen skjuter in sig på traditionell återvinning som till stor del är downcycling (materialen förlorar i kvalitet för varje återvinningsloop). Istället efterfrågar man ett regelverk som fokuserar på återvinningens kvalitet snarare än dess kvantitet, och regler för hur produkter designas. Andra hyllar Potočniks ledarskap och menar att det här är ett första steg som visar på en riktning som är viktig för Europa. Själv håller jag med de senare, men förstår också kritiken. Viktigt att komma ihåg är att det ännu så länge är förslag, som nu parlamentet ska säga sitt om.

Det handlar om att komma igång redan idag för att accelerera övergången till en cirkulär ekonomi och exploatera de möjligheter som finns för näringslivet och när det gäller att skapa jobb

–––

I början av augusti publicerade forskarna Mats Williander och Thomas Nyström vid Viktoriainstititet en text på Svd Brännpunkt med rubriken Både miljötänk och tillväxt är möjligt. Williander & Nyström forskar på cirkulära affärsmodeller, framförallt abonnemangsmodeller inom mobilitetssektorn. Texten förklarar klart och tydligt nyttan med affärsmodeller där företagen inte säljer produkt utan endast tillgång, och själva behåller ägandet:

”Om produkten i en sådan affärsmodell kan betjäna så många kunder som möjligt och så länge som möjligt ger det högre vinst per enhet och mer vinst totalt. Företaget motiveras att designa robusta konstruktioner som tål att användas, är uppgraderbara och modulära, och som kan anpassas till nya kundbehov. Det ger cirkulära produkt-, komponent- och materialflöden. Ökad vinst ger här alltså en högre resurseffektivitet, det vill säga ekonomi och miljö går hand i hand i stället för att stå i konflikt till varandra.”

Syftet var att uppmana politiska partier att lyfta blicken från kvartalsekonomin och tänka mer långsiktigt kring hur tillväxt kan skapas på mer miljömässigt hållbara sätt. Williander & Nyström ger tre förslag: 1) Ökade satsningar på tillämpad forskning kring cirkulära affärsmodeller, 2) (cirkulär) skatteväxling och 3) offentlig upphandling som bygger på att man köper produkters funktion/prestation istället för produkterna i sig.

Ökad vinst ger här alltså en högre resurseffektivitet, det vill säga ekonomi och miljö går hand i hand i stället för att stå i konflikt till varandra

 

3 reaktioner på ”Nyhetsbrevet nu även på bloggen”

  1. Pingback: Circular Economy News | Stormie Poodle

  2. Pingback: Circular Economy News | Stormie Poodle

  3. Pingback: Circular Economy News | Stormie Poodle

Kommentarer är stängda.