Uniformer för cirkulärt hängivna

Uniforms for The Dedicated

Just nu inspireras jag av…

…det svenska modevarumärket Uniforms for The Dedicated, som gått från klarhet till klarhet det senaste året.

Varumärket lägger ribban högt i sin ambition att skapa framtidsvänliga kläder: ”We don’t strive towards sustainability. We strive beyond it – towards a future where every piece of clothing actually has a positive impact on the environment”. Men de är också ödmjuka och inser att det är en lång väg att gå. Som ett första steg har de infört ett antal principer att jobba utifrån – det handlar om att inte över-komplicera i designledet utan tänka på att skapa plagg som går enkelt att ta isär och återvinna, att använda återvunnen fiber så långt det går (bland annat återvunnen ull i kavajer) och i övrigt välja fibrer utifrån ett rankingsystem som hjälper dem att göra de bästa valen.

Sedan en tid finns också The Collection Library i deras stockholmsbutik, en satsning som innebär att alla kavajer ur den senaste kollektionen finns för uthyrning, över helgen eller i en vecka under parollen ”Don´t buy this suit, rent it”. Tanken är att erbjuda konsumenten en ny typ av frihet och samtidigt skapa högre materialproduktivitet, samt ytterligare ett intäktflöde för företaget.

Under hösten lanseras Rag Bag, en biologiskt nedbrytbar shoppingkasse som hjälper konsumenter som har idén att ”varje gång jag köper något nytt så ska jag göra mig av med något gammalt” att leva som de lär. Väl hemma sorteras ett plagg ut som inte använts på flera år och placeras i kassen som nu vänts ut och in och blivit omslag till ett paket med porto betalt. Paketet postas och går direkt till och går direkt till en av flera välgörenhetsorganisationer, vilken avgör avsändaren.

Nu är jag nyfiken på vad nästa steg blir för detta nytänkande varumärke.

 

Bilderna visar Rag Bag + The Collection Library