Hyr sportgrejerna i vinter

Fritidsbanken + Sporthyra

Just nu inspireras jag av…

FritidsbankenSporthyra, Houdini, Rent-a-Plagg och andra verksamheter som gör det möjligt att prova på och utöva olika vinteraktiviter utan att behöva köpa dyr och skrymmande utrustning.

Först och främst Fritidsbanken, en verksamhet som startades i Deje i Värmland för lite mer än två år sedan. Det fungerar som ett bibliotek, fast för sport- och fritidsutrutning. Det kan vara hjälmar, skridskor, skidor, hockeyklubbor (och givetvis utrustning också för sommaraktiviteter). Att låna är gratis, och det finns varken deponi- eller förseningsavgifter.

Syftet är att ge familjer större möjlighet att spontanidrotta och prova flera typer av aktiviteter utan att ekonomin ska vara en begränsande faktor – samt att bidra till återbruk och därmed sparade resurser. Prylarna skänks till Fritidsbanken, när barnen vuxit ur grejerna eller de vuxna tröttnat.

Bakom Fritidsbanken står Forshaga kommun, Svenska Kyrkan och projektet Ett öppnare Värmland. Under 2014 har flera andra kommuner visat intresse för konceptet och nu finns Fritidsbanken dessutom i Grums och Lidköping – och min gissning är att vi snart kommer se det i åtskilliga kommuner i Sverige, och det är en linje som de själva också är inne på (saxat från Fritidsbankens webbsida):

”På kort tid har vi gått från att starta upp Fritidsbanken i Deje och att göra den fungerande till att tänka bredare kring frågan och tänka både regionalt och på sikt även ute i övriga landet. Vi vill dra paralleller till kommunbibliotekens framväxt under början av 1900-talet. Genom dem ökade människors tillgång till kultur och kunskap. På samma sätt vill vi bidra till att ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa.”

Idrottshjältar som stödjer Fritidsbanken

På Fritidsbankens webbplats finns också bilder på ett helt gäng (aktiva och inaktiva) idrottsprofiler som stödjer projektet, som Anja Pärson, Charlotte Kalla, Thomas Ravelli och inte minst, min gamla hockeyhjälte Håkan Loob.

För den som vill ha mer uppdaterade prylar finns Sporthyra, en kedja som hyr ut sportutrusning med butiker i Eskilstuna, Västerås, Uppsala, Skövde och Kungälv. Under vintern finns ombud hos befintliga sportaffärer bland annat i Göteborg och Stockholm. Här kan en hyra sådant som skridskor (80 kr för 5-8 dagar), snowboardpaket (399 kr för 5-8 dagar) och längdpaket (599 kr för 5-8 dagar). Sporthyra har också kläder, men då till försäljning – men där kommer Houdini in, som sedan ett par säsonger erbjuder hyra av kvalitetsskalplagg. Denna möjlighet finns i Houdinis butiker i Göteborg, Stockholm, Oslo och Åre. Och på tal om Åre, där finns Rent-a-Plagg som hyr ut utrustning för fjällaktiviteter under både vinter och sommar: tält, ryggsäckar, kängor, ryggskydd, skalplagg…

 

Foto Fritidsbanken (cykel etc, idrottsprofiler) + Sporthyra (alpinskidåkare)