Uppdaterat från Davos

CircularEconomy.news — #9CircularEconomy.news uppdaterar dig med det senaste inom cirkulär ekonomi. I #9 skriver jag om World Economic Forum i Davos, debatten om cirkulär ekonomi i EU-parlamentet, och mycket mer.

Att läsa CircularEconomy.news är ett smidigt sätt att hålla jämna steg med utvecklingen inom området. Förutom de valda delar som publiceras här på bloggen innehåller nyhetsbrevet också erbjudanden med rabatter på mina föreläsningar och workshops, samt utvalda evenemang och produkter – dessa erbjudanden är exklusiva för prenumeranter. Att prenumerera är gratis, anmäl dig i formuläret här bredvid i högerspalten (nyhetsbrevet skickas till din inbox med ojämna mellanrum, ungefär en gång per månad).

 

Project MainStream + Method

Cirkulär ekonomi på dagordningen i Davos

I slutet av januari gick World Economic Forum i schweiziska Davos av stapeln. Världens ekonomiska och politiska ledare samlades för att samtala om framtidsfrågor inom en rad olika områden. Bland annat genom Ellen MacArthur Foundations fantastiska arbete är nu cirkulär ekonomi på dagordningen och diskuterades i år på flera seminarier under de fyra dagarna som mötet pågick.

En del i World Economic Forums satsning på cirkulär ekonomi är Project MainStream, ett branschöverskridande initativ för att accelerera utvecklingen av affärsdriven cirkulär innovation och skala upp den cirkulära ekonomin. I den nya rapporten Project MainStream – a global collaboration to accelerate the transition to the circular economy, status update, ligger fokus på tre områden. Det handlar om att skapa en global roadmap för plastförpackningsindustrin, att utveckla direktiv för papperstillverkare för att fasa ut farliga kemikalier, och att se de intressanta möjligheterna som kommer av att allt fler typer av produkter är uppkopplade. Med hjälp av det så kallade Internet of Things går det att hålla koll på var produkter tar vägen under sin livscykel, med potential för optimerat användande av produkt och material i nästa cykel.

Med hjälp av Internet of Things går
det att hålla koll på var produkter tar
vägen under sin livscykel

I samband med World Economic Forum har de stora affärstidningarna publicerat texter om cirkulär ekonomi, delvis utifrån ett ifrågasättande perspektiv. Ta en titt i exempelvis Forbes och Fortune.

The Circulars är ett nytt årligt pris som tilldelas individer eller organisationer som givit ett betydande bidrag för att driva på utvecklingen enligt cirkulära principer. Bakom priset står organisationen Young Global Leaders, och det delades för första gången ut den 21 januari, på mötet i Davos. Bland årets pristagare märks Janez Potočnik (Circular Economy Leadership Award), EU:s tidigare miljökommissionär som drev på för det omdebatterade The circular economy package (se nedan), Method (Circular Economy Entrepreneurship Award), tillverkare av Cradle to Cradle-certifierade städ-, tvätt- och hygienprodukter, och Danish Business Authority (Circular Economy Cities / Regions Award) som sjösatt programmet Denmark without Waste med tuffa återvinningsmål som ska nås genom förändrad policy, gröna affärsmodeller och innovationsstöd.

 

EU-kommissionen slopar
förslag på nya avfallsdirektiv

Strax innan jul kom det trista beskedet att den nytillsatta EU-kommissionen skrotar The circular economy package från juli 2014, ett förslag till förändrade avfallsdirektiv som bland annat ville höja ribban inom unionen till 70 procents återvinningsgrad för hushållsavfall och helt förbjuda att lägga återvinningsbart material på deponi. Beslutet rev upp känslor och parlamentsledamöter, ministrar och civilsamhälleorganisationer har uttryckt sitt ogillande. I parlamentet var debatten het den 22 januari när förslaget debatterades, men kommissionen stod fast, med hänvisning till att man istället ska landa ett nytt paket med högre ambitioner innan 2015 är till ända. Jag ska inte ge mig in på att bedöma hur troligt det är att det kommer bli så, men jag är övertygad om att hårdare direktiv för återvinning av avfallsströmmar skulle betyda mycket för utvecklingen mot ett mer cirkulärt samhälle.

Beslutet rev upp känslor och parlamentsledamöter, ministrar och
civilsamhälleorganisationer har
uttryckt sitt ogillande

Textilimportörerna

CircularEconomy.se: 2014 i backspegeln

Under 2014 genomförde jag närmare 40 föreläsningar och workshops för uppdragsgivare som Tillväxtverket, Chalmers Tekniska Högskola, Regerinskansliet, Södra Cell och flertalet kommuner och länsstyrelser. Sammantaget hörde över 2000 personer mig tala om möjligheter med cirkulär ekonomi.

I och med flera uppdrag för Svensk Handel Stil, Moderådet och Textilimportörerna (ovan) hade jag under året en tonvikt på textil/mode i mina föreläsningar. Det är tacksamt eftersom branschen verkligen är på gång och casen är många – med start från hösten började jag därför erbjuda min föreläsning Möjligheter med cirkulär ekonomi i en specialvariant helt inriktad på textil/mode.

Under andra halvan av 2014 hade jag ett större uppdrag för Region Jämtland där jag tillsammans med miljökonsulten Marcus Wendin och transportforskaren Thomas Nyström tittade på hur cirkulär ekonomi skulle kunna vara en del i regionens innovationsplattform. Fokus låg på att identifiera goda exempel i form av regioner i Sverige och Europa som arbetar med cirkulär ekonomi idag som är relevanta för Jämtland att inspireras av. Arbetet har resulterat i en rapport som kommer presenteras på Europaforum i Östersund i mars i år.

Malin HultmanFrån november har jag haft hjälp av Malin Hultman i min verksamhet. Hon sköter nyhetsuppdateringar på Facebook och hjälper mig att följa upp kontakter. Malin är designer med hjärta för sustainabilityfrågor, mer om hennes övriga verksamhet på malinhultman.com

 

Vinjettbilden visar Davos från ovan (foto Andy Mettler / World Economic Forum)