Kvarterets konsumtion, Circular Monday, cirkulär affärsutveckling

Välkommen till Veckans cirkulära #57, om Kvarterets konsumtion, Circular Monday, och att ta steget till cirkulär affärsutveckling med Cirkulär Business Model Canvas.

1 — LIVSSTIL: Konsumera cirkulärt i ditt kvarter
Hur ser vårt sätt att konsumera ut om ett decennium, år 2030? I projektet Kvarterets konsumtion 2030, som jag arbetar med under året, skapar vi scenarier och koncept för hur unga vuxna skulle kunna konsumera sällanköpsvaror (kläder, möbler, fritidsutrustning med mera) på ett mer cirkulärt sätt som gör att de konsumtionsrelaterade växthusgasutsläppen minskar med 30 procent till 2030, oavsett var i världen utsläppen sker. Denna siffra är ett mål uppsatt i Västra götalandsregionens satsning Klimat 2030. Projektets fokus ligger på några mindre orter i regionen (Fristad, Trollhättan och Kållered) och resultatet är tänkt att fungera som inspiration för liknande orter på annat håll. Bland de koncept vi arbetar med finns cirkulärt boende, cirkulära affärssamarbeten och att främja en ortsanda som gör att frön till cirkulära initiativ gror, växer till och blir livskraftiga under lång tid. Med i projektet är Chalmers, Science Park Borås, Camino och Forming Futures. Kvarterets konsumtion 2030 finansieras av Västra götalandsregionen. Slutpresentation sker i slutet av januari, vad vi har för oss fram till dess kan du följa på Instagram.

2 — LIVSSTIL: Cirkulär måndag alternativ till Black Friday 
Nu på måndag är det dags, då brakar Circular Monday lös, som ett alternativ till den påföljande svarta fredagen. Dagen har ordnats sedan 2017, men gick tidigare under namnet White Monday. Organisatörerna framhåller att Circular Monday inte är någon ”anti-konsumtions-kampanj” av typen Buy Nothing Day, som ursprunligen skapades som ett ”motgift” till Black Friday. Istället tror man att framtiden ligger mitt emellan dessa ytterligheter, genom cirkulär konsumtion som håller vår resursförbrukning inom planetens gränser. Initiativet samlar stora mängder ”buddies”, företag inom en rad olika områden som stödjer Circular Monday och i många fall ger någon typ av rabatt på sådant som reparationstjänster, återanvända produkter eller uthyrning. Circular Monday finns också i Finland, Norge, Tyskland, Storbritannien, Bulgarien, Schweiz och flera andra länder.

3 — AFFÄRSUTVECKLING: Cirkulär Business Model Canvas nu hos Tillväxtverket
Nu finns Cirkulär Business Model Canvas, som jag varit med och utvecklat, tillgänglig på Tillväxtverkets webbplats. Den ursprungliga Business Model Canvas är ett etablerat verktyg för affärsutveckling som används världen över, som gör det möjligt att beskriva, utmana, innovera och skruva på en affärsmodell på ett lättöverskådligt sätt. Cirkulär Business Model Canvas är designad för att styra användaren in i att tänka cirkulärt genom tillägg och exempel i rutorna. Till canvasen hör också en handledning där vi beskriver ramverket som vi utgått från, går igenom varje ruta i detalj och ger tips för den kreativa processen. Vill du veta mer? Den 9 december kör jag en digital halvdagsutbildning i Cirkulär Business Model Canvas för CirEko Akademi.