Den nya regenerationen, Parently, The Circulant

Välkommen till Veckans cirkulära #58, med några tips på sista minuten-julklappar. Lite att läsa, lite tillgång till produkter som kanske inte måste ägas.

1 — JULLÄSNING: Den nya regenerationen
Sedan ett par år har jag allt mer kommit att tala om ”cirkulär och regenerativ ekonomi”, där regenerativ betyder att något ”byggs upp och förbättras över tid”. Ofta handlar det om jordbruksmark, som regenereras genom att den biologiska mångfalden stärks, jordhälsan förbättras och marken binder in mer kol. Magasinet Camino tog under hösten ett helhetsgrepp på det regenerativa synsättet, och passade på att bredda perspektivet så att det också innefattar ”regenerativ livsstil”. I texten Den nya regenerationen intervjuas därför såväl Märta Jansdotter, vd på Gröna gårdar, en leverantör av kött från gårdar som föder upp djur som får beta på stora arealer och därmed bidrar till att förbättra markerna, som Eva Karlsson, vd på Houdini som bedriver Regenerative Lifestyles Initiative. Fler texter på temat finns att läsa i Camino. En del av detta innehåll ligger bakom betalvägg, men läget är ju lägligt för att ge bort en digital acess till Caminomagasin.se i julklapp, till dig själv, eller någon annan som tycker att det är dags att vi börjar fokusera på hur vi kan skapa och maximera en positiv påverkan på planeten – den yttersta betydelsen av att agera regenerativt. Gåvokort att skriva ut finns här. Foto Gröna gårdar

2 — NYA AFFÄRSMODELLER: Månadsabonnemang på babyprylar
Få områden är väl så väl lämpade för affärsmodeller som bygger på tillgång framför ägande som babyprylar. I takt med att barnet växer behöver prylarna bytas ut, och omsättningen blir stor – och även om prylarna kan säljas på Blocket och liknande så innebär det att tid och energi måste läggas ner. Att få det hela ordnat genom ett företag som ger tillgång till prylarna under den tid som behovet finns, och sedan tar tillbaka dem torde därför vara en attraktiv modell för många föräldrar. Detta har Parently tagit fasta på. Företaget, som startade 2019, gör det möjligt för föräldrar att få loss bärsele, vagn, cykelkärra, lekstaket, cykelstol med mera och betala en månadskostnad så länge man har sakerna. Parently lämnar prylarna vid din dörr och hämtar sedan upp dem när behovet inte finns längre, då kan de istället cirkuleras vidare till nästa användare. Om du vill uppmuntra cirkulär konsumtion hos vänner med småbarn eller blivande föräldrar så passar en julklapp i form av en värdecheck från Parently perfekt (finns i valörer från 250 kr till 2000 kr).

3 — LIVSSTIL: The Circulant samlar cirkulära erbjudanden
Fler uppslag till sista minuten-julklappar som ger dig möjlighet att ge bort tillgång till saker istället för sakerna i sig finns på den nyligen lanserade cirkulära marknadsplatsen The Circulant. Marknadsplatser, eller portaler, som samlar aktörer som möjliggör någon typ av framtidsvänlig konsumtion är förvisso inget nytt – det som skiljer The Circulant från flertalet andra är att man istället för att gå på bredd har ambitionen att lyfta fram ett antal noga utvalda företag som erbjuder cirkulära konsumtionslösningar i toppklass. Områden som täcks in är bland annat mode, inredning, barnprylar och elektronik. Det hela är paketerat i en sober och minimalistisk form som gör det kurerade innehållet rättvisa. Vid sidan av marknadsplatsen finns också texter, ”Stories”, som berättar historien bakom företagen som är med, bland dessa finns en intervju med ovan nämnda Parently.