Nyhetsbrevet är tillbaka efter ett sommaruppehåll. I Veckans cirkulära #10 kan du läsa om vettiga sätt att ta vara på fallfrukt, en ny bok om cirkulär arkitektur och marina material för modeindustrin.
1 — SKÖRDETID: Utnyttja fruktöverflödet
Hösten börjar så smått göra sig gällande, och med den ett överflöd av frukt i våra trädgårdar. Långt ifrån alla har tid eller möjlighet att ta hand om det som träden ger, och fallfrukt, som skulle kunna skapa värde någon annanstans, ligger ofta och ruttnar. Några förslag på lösningar: Sätt upp en ”Palla gärna”-skylt; kör iväg frukten till en återvinningscentral där den kan bli biogas (eller som i Göteborg där fin inlämnad frukt från och med nästa vecka kan tas om hand av någon annan); eller, mest sofistikerat, ge den till Rescued Fruits (Helsingborg) som gör snyggt förpackad marmelad och must, eller kalla på Cykelmusteriet (Göteborg) som kommer och mustar på plats i din trädgård.
2 — BOK: Arkitektur för en cirkulär framtid
Danmark är ett föregångsland inom byggande med cirkulär ekonomi och Cradle to Cradle-filosofin för ögonen, och jag har ofta återvänt till boken Cradle to Cradle i det bygde miljø (2013, fritt nedladdningsbar som pdf, på danska) när jag föreläst för arkitekter i Sverige. Flera av de som stod bakom den boken, konsultföretaget Vugge till Vugge, 3XN Architects – GXN Innovation med flera, har precis utkommit med uppföljaren Building A Circular Future (på engelska) som utifrån omfattande research presenterar 15 principer för cirkulärt byggande uppdelade på tre huvudprinciper: Design for Disassembly, Materials Passport och Circular Economy. Boken är tryckt hos KLS Pureprint och är Cradle to Cradle-certifierad (ett i Norden unikt tryckeri där jag också tryckt mina C2C-certifierade visitkort). Vill du läsa boken online finns den fritt läsbar på Issuu.
3 — MODE: Fiskläder
Vad har fiskrens och mode med varandra att göra? Ja, kanske en hel del när modevarumärken och textilfabrikörer vänder blickarna mot marina material för att skapa framtidens fibrer, och, just det – varför inte fiskläder? Detta låter kanske konstigare än det är, i alla fall utifrån det isländska företaget Atlantic Leathers perspektiv, som tillverkat läder av skinn från bland annat torsk, lax och havskatt sedan 1994, använt av såväl avantgardiska italienska designers som Nike. På Galleri Vasli Sousa i Malmö går experter och branschfolk på djupet med potentialen i detta och andra marina material under ett after work-samtal den 24 augusti, som paras med modevisning och green drinks. Evenemanget streamas även live av organisatören The Green Exchange.
Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.