Textilbranschen ligger långt fram när det gäller att hitta cirkulära principer för såväl tillverkning som recirkulering av produkter och material. I Veckans cirkulära #4 skriver jag om intressanta företag och initiativ, samt en rejält dyster rapport som pekar på stora problem inom framförallt friluftsklädsegmentet.
1 — The Global Change Award
H&M Conscious Foundation offentliggjorde förra året instiftandet av The Global Change Award, en innovationstävling som premierar disruptiva idéer som kan bidra till att sluta cirkeln inom modeindustrin. Den 10 februari hölls en gala i Blå Hallen i Stockholm där fem vinnare presenterades, som får dela på prissumman 1 miljon euro. Bland vinnarna märks finska Ioncell-F som utvecklat en process för att lösa upp och återvinna bomull till ny råvara, utan kvalitetsförlust; amerikanska Ambercycle som hittat ett sätt att låta mikrober äta skräp av polyester för att i förlängningen kunna göra ny polyester; och estniska Reverse Resources (bilden) som bygger en onlinemarknad för textilt industrispill. I augusti 2016 är det möjligt att lämna bidrag för nästa upplaga av tävlingen.
2 — Rapport och kampanj mot fluorkarboner i friluftskläder
I januari släppte Greenpeace den uppmärksammade rapporten Leaving Traces, om fluorkarboner i vatten- och smutsavstötande friluftskläder. Fluorkarboner (PFAS) är skadliga kemikalier skapade av människan som är svårnedbrytbara och som, om de hamnar i naturen, kan bli kvar i hundratals år; fluorkarboner har hittats i avlägsna sjöar, hos isbjörnar i Arktis och i mänskligt blod. Av 40 testade produkter från flertalet av de stora friluftsmärkena var endast fyra PFAS-fria, och elva hade så höga halter av fluorkarbonen PFOA att de överstiger gränsvärdet för vad som får säljas i Norge (som 2014 införde restriktioner för försäljning av kläder innehållande PFOA). Greenpeace följer också upp rapporten genom att kampanja för att de varumärken som hade sämst resultat i testerna ska skärpa sig. Detta är inte rätt forum att peka ut något företag, men den vetgirige bör kunna hitta vilket svenskt varumärke som är i skottlinjen.
3 — Ett fluorkarbonfritt alternativ
Det finns flera alternativ till PFAS för vatten- och smutsavstötande kläder. Ett av dem står det Täby-baserade företaget OrganoClick för, vars lösning nyligen fick mycket uppmärksamhet på sportmässan ISPO 2016 i München. OrganoClick specialiserar sig på miljövänliga membran för olika typer av material, för textilier heter lösningen OrganoTex och består av hydrofoba kolvätekedjor som är snabbt biologiskt nedbrytbara och klassade som helt ofarliga enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH. Enligt vd Mårten Hellberg för man nu ”konkreta diskussioner med flera internationella klädvarumärken som genomför en övergång till helt fluorkarbonfri vattenavvisning till 2017 eller som senast 2020”.
Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.