Veckans cirkulära #16 fokuserar på nyheter från World Economic Forum 2017 i Davos, som nyligen avslutats. Det handlar om framtidens system för plast, en prisutdelning för förtjänstfulla insatser för cirkulär ekonomi och en guide till cirkulär design.
1 — RAPPORT: Mot en ny plastekonomi
Det finns särskilda siffror och faktum som är svåra att ta in, som kan te sig närmast absurda till en början, och därför är väldigt drabbande. Något som definitivt faller inom denna kategori är det faktum att om vi inte bryter den nuvarande takten av spridning av plast till världshaven, så kan det komma att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Med bakgrund av detta är förstås Ellen MacArthur Foundations rapport The New Plastics Economy, som släpptes i Davos, oerhört välkommen. Idag återvinns endast 14 procent av alla plastförpackningar som produceras globalt, resten – uppskattningsvis värd $80-120 miljarder per år – går förlorad efter endast en användning, och hamnar, till stor del, i haven. Rapporten tillhandahåller en vision för ett framtidsvänligt globalt plastsystem och trycker särskilt på redesign och innovation inom förpackningsbranschen som viktiga faktorer för att hitta rätt från början. Intressant att notera är också att rapporten stöds av fler än 40 VD:s, styrelseledamöter etcetera på företag som Unilever, Danone, Carrefour, Mars, Coca-Cola, L’Oreal, Procter & Gamble… I alla fall jag håller tummarna för att det inte bara är ord.
2 — PRISUTDELNING: The Circulars
Utmärkelsen The Circulars har etablerat sig som den cirkulära världens mest prestigefyllda pris och delades nu i samband med World Economic Forum ut för tredje året. Bland vinnarna märks William McDonough i kategorin Circular Economy Leadership för sitt långvariga arbete med designfilosofin Cradle to Cradle; outdoorklädföretaget Patagonia i kategorin Circular Economy Multinational för att de har det cirkulära tankesättet inbyggt in sin affärsstrategi, manifesterat genom reparerbara kvalitetsplagg, att det var tidigt ute med insamling i butik och mycket annat; samt Skottlands regering i kategorin Circular Economy Governments, Cities and Regions för att de gjort cirkulär ekonomi till en central del av Skottlands ekonomiska strategi, bland annat med ambitionen att reducera svinn och stödja bioekonomins utveckling inom lukrativa branscher som whisky och laxodling.
3 — PRODUKTUTVECKLING: Guide för cirkulär design
Ellen MacArthur Foundation ligger aldrig på latsidan i samband med World Economic Forum, och vid sidan av ovanstående rapport om plast och ytterligare en rapport med titeln Achieving Growth Within – om stora investeringsmöjligheter i det europeiska näringslivet i samband med en potentiell uppskalning av den cirkulära ekonomin – så lanserade man också The Circular Design Guide, för att, med deras ord ”…help innovators create more elegant, effective, creative solutions for the circular economy. Solutions that are invaluable for people, give businesses a competitive advantage, and are regenerative for our world.” Guiden består av inte mindre än 24 olika aktiviteter för att förstå, definiera, skapa och lansera cirkulära produkter och tjänster.
Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.