Mossa, Indien, Tiptapp

God fortsättning på 2017! I Veckans cirkulära #15 skriver jag om inomhusmossa med ljudabsorberande egenskaper, en rapport om potentialen för cirkulär ekonomi i Indien och tjänsten Tiptapp.

1 — INREDNING: Grönt nytt år
Nu är julen över och granar och mossdekorationer åker ut. Om du vill ha fler små bitar av naturen inomhus året om finns mosstavlor, mosspaneler och mossväggar med ljudabsorberande och fuktighetsreglerande egenskaper, lämpade för såväl kontoret som hemmet. Det svensk-holländska företaget Draumr erbjuder den här typen av grön interiör för den nordiska marknaden, med varumärken som tyska StyleGreen och finska Polarmoss. Mossan är konserverad och behöver inte vattnas eller underhållas på annat sätt och är därför ett både billigare och enklare alternativ till andra växtväggar.

 

2 — RAPPORT: Cirkulär ekonomi i Indien
Ellen MacArthur Foundation, som står bakom många rapporter om potentialen för cirkulär ekonomi – oftast med europeiska förutsättningar som utgångspunkt – har nu tagit ett helhetsgrepp om Indien, i rapporten Circular Economy in India: Rethinking growth for long-term prosperity. Indien, som förutses vara världens mest folkrika land från 2022, står inför enorma utmaningar kopplade till urbanisering, råvarubrist och hög fattigdom. Samtidigt är Indien ekonomiskt dynamiskt och entreprenörsorienterat. En utveckling i cirkulär riktning skulle, enligt rapporten, vara värd 624 miljarder dollar årligen från 2050 (motsvarande 30 procent av Indiens nuvarande BNP), jämfört med nuvarande utvecklingslinje. Dessutom skulle det bidra till 44 procent lägre koldioxidutsläpp och minskade föroreningar, med positiva hälsoeffekter som följd. Och hur det ska gå till? Den snygga miniwebbplatsen om rapporten ger svaren, som bland annat handlar om att fokusera på cirkulär stadsutveckling, mat och jordbruk och tillverkning av fordon.

 

3 — LIVSSTIL: Bli av med din skit
I ett tidigare Veckans cirkulära skrev jag om Sellpy som hjälper dig att sälja dina gamla prylar, framförallt kläder och småsaker. De representerar en sorts undervegetation till jättar som Blocket och Tradera. Tiptapp är en app i liknande anda men med mer fokus på att få iväg större saker som möbler – eller skräp som julgranar. Du betalar någon för att komma och hämta men har också möjlighet att få lite betalt om det du vill bli av med kan användas second hand (vilket dock sällan gäller julgranar).

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.