Tips på julklappsböcker

Veckans cirkulära #14 har ett enkelt tema, nämligen böcker med bäring på cirkulär ekonomi som lämpar sig för att hamna under granen i jul.

1 — JULKLAPPSTIPS: En bok om cirkulär ekonomi…
Kanske har du en vän eller familjemedlem som verkar förstå och uppskatta det cirkulära konceptet, men som ännu inte kan räknas som riktigt engagerad för frågan? I ett sådant läge kommer förstås en välriktad julklappsbok väl till pass. Jag har gjort en översikt på bloggen med såväl nyckelböcker för att förstå helheten som titlar som står för mer konkret och detaljfokuserad kunskap. Välj och vraka! (Många av dessa titlar kan du fortfarande beställa och få levererade innan jul, men då brinner det lite i knutarna).

 

2 — TILL FILOSOFEN: A Wealth of Flows av Ken Webster
Två specifika julklappstips vill jag också ge. Först till den filosofiskt lagda som ser tjusningen i systemtänkande, makroanalyser och modeller för sådant som regenerativt jordbruk: The Circular Economy – A Wealth of Flows av Ken Webster (Ellen MacArthur Foundation, 2015). Detta är den bok som jag själv inspirerats mest av under året som gått, ja så mycket att jag skulle säga att jag inte läst något bättre inom området sedan jag läste klassikern Cradle to Cradle för många år sedan. Ken Webster är lite av en doldis i sammanhanget, men det var han som fick pusselbitarna att falla på plats för Ellen MacArthur innan hon bildade sin stiftelse. Till skillnad från många rapporter om cirkulär ekonomi, som lätt bli en aning… anonyma och en aning… stela, så är A Wealth of Flows, som jag kallar boken, så mycket mer levande, här finns en röst som talar – Ken Webster skriver fram en personlig vision för den cirkulära ekonomin, snarast på en ontologisk nivå: det handlar om att ersätta industrialismens mekanistiska världsbild, där ekonomin är en motor som skapar välfärd, med metabolismen som metafor för hur ekonomin bör fungera. Det handlar om flöden av materia och energi, om ordnad komplexitet, om att skapa en regenerativ ekonomi som återuppbygger naturligt, socialt och ekonomiskt kapital.

 

3 — TILL FASHIONISTAN: Slow Fashion av Jennie Johansson & Johanna Nilsson
Till den modeintresserade som är trött på fast fashion och vill anamma ett mer cirkulärt sätt att närma sig mode på är den givna julklappen Slow Fashion – din guide till smart och hållbart mode av Jennie Johansson & Johanna Nilsson (Ordfront, 2016) – en snygg, välskriven, och väldigt detaljerad manual till långsamma klädflöden. Här finns mängder med kunskap om att välja material som varar; om att bygga en garderob som verkligen fungerar, med plagg som används om och om igen istället för att ligga orörda längst in år efter år; om klädvård och skovård; om att köpa och sälja, låna och hyra; om att sy om och uppdatera… (FYI: En av författarna, Johanna Nilsson, är samma Johanna som driver smyckesmärket JohannaN, som provar en affärsmodell som innebär att hyra ut smycken, och som intervjuats på bloggen tidigare i höst.)

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.