Lokalen Gbg, onlinefestivalen DIF, att mäta cirkularitet

Välkommen till Veckans cirkulära #26. Denna gång om retromöbler i Göteborg, en onlinefestival om cirkulär innovation och en indikator som mäter cirkularitet.

1 — MÖBLER: Renoverat retro på bästa adress i Göteborg
Sugen på ett klassiskt soffbord i teak, en uppsättning fina gamla pinnstolar eller någon märklig jugendgolvlampa med medusaarmar? Lokalen Gbg gillar allt i möbelväg som är retro. Konceptet, som funnits några år, bygger på att företaget besöker loppisar och auktioner från Luleå till Malmö, ofta på mindre orter, inköpen körs sedan till verkstaden vid Pellerins margarinfabrik i utkanten av Göteborg. Där får möblerna kärlek och tid – det slipas, målas, oljas och stabiliseras – och sedan exponeras de på Instagram, och kan köpas i anslutning till verkstaden. Nu har man tagit ett nytt grepp: När jag ramlade Magasinsgatan fram igår upptäckte jag Lokalen Gbg:s popupbutik på 10B som är lite av stans bästa hörn. Hög omsättning på möbler utlovas – när något säljs plockas nya objekt in från verkstaden. I popubbutiken, som är öppen under november och december, finns samtidigt också jeansreparationsfirman Göteborg manufaktur.

 

2 — FESTIVAL: Cirkulär innovation i fokus
Under november pågår Disruptive Innovation Festival (DIF), ett onlineevenemang med seminarier och samtal om innovation med cirkulär ekonomi som utgångspunkt. Med programpunkter som ”Nature is the Technology of the Future”, ”Water and Circular Economy” och ”Designing a Post Disposable Future”, och talare som John Maeda som utforskar hur teknik, design och business konvergerar, och Mark Stevenson, futurologist med fokus på teknik och sociala trender finns mycket att hämta för den intresserade. Festivalen pågår från morgon till kväll alla vardagar under perioden 6-24 november, det är bara att gå in på liveströmmen och kolla. Bakom DIF, som ordas för tredje året på raken, står Ellen MacArthur Foundation.

 


3 — FORSKNING: ”Cirkulär ekonomi behöver kunna mätas”
Låt oss säga att du arbetar på ett företag som tillverkar skruvmejslar. Låt oss säga att ni står i begrepp att designa en ny produkt, och den ska ligga i linje med företagets mål om att vara ”helt cirkulära till 2030”. Men vad är en cirkulär produkt? Idag finns inget standardiserat sätt att jämföra cirkulariteten hos tillverkade produkter. Forskningsinstitutet RISE Viktoria har velat ta fram en tydlig sådan indikator som ska kunna användas av företag som vill profilera sig som cirkulära, av offentliga verksamheter som vill efterfråga cirkularitet vid upphandlingar med mera. Under en tid har man arbetat med en prototypindikator som bygger på att uppskatta det ekonomiska värdet av återvunna eller återtillverkade delar av en produkt och dela det med det totala värdet av produktens samtliga delar. Med början från augusti i år och fram till juni 2018 testas indikatorn av ett antal företag. Projektet har finansierats av forskningsprogrammet Re:Source. Läs också debattartikeln ”Cirkulär ekonomi behöver kunna mätas” i SvD (februari, 2015) där forskaren Marcus Linder med flera ger bakgrunden till det som lett fram till det mätverktyg som nu testas.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.