Båtbottentvätt, cirkulärt öl, barktyg

Tvätta båtens botten i sommar istället för att bottenmåla (är det möjligt?), öl som en del i ett cirkulärt system och miniutställningar med cirkulärt mode på Världskulturmuseerna. Välkommen till Veckans cirkulära #19!


1 — FRITID: Skippa bottenfärgen och använd båttvätt i sommar
Som ung spenderade jag alla mina somrar på havet, i segelbåt. Det var mycket som var härligt med det, så länge det var sommar – men jag kom också tidigt i kontakt med de vedermödor som varje båtägare har med att hösttvätta och senare måla botten på båten som skydd mot allehanda påväxter, som sänker båtens hastighet och ökar bränsleåtgången. Jag fick också tidigt upp ögonen för de miljöproblem som är kopplade till bottenfärgen som på Västkusten idag tillåts innehålla upp till 35 procent koppar, i Östersjön upp till 8,5 procent. 200 000 båtar bottenmålas varje år, det innebär att våra vatten varje sommar kommer i kontakt med en halv miljon liter nymålad giftig färg. Nu finns ett alternativ: Istället för att måla kan du som båtägare välja att tvätta botten på båten ett par gånger per säsong i något som liknar en biltvätt, med roterande borstar, fast upp och ned och under vattnet. Företaget BoatWasher har dylika anläggningar installerade bland annat i Sandhamn, Vaxholm och Fisksätra (bilden) i Stockholms skärgård, och i Smögen och Stenungsund på Västkusten. Ett fint reportage om entreprenören bakom BoatWasher, Odd Klofsten, finns i Naturskyddsföreningens årsbok 2017, Omtänk.

 

2 — DRYCK: The circular economy of beer
I förra Veckans cirkulära skrev jag om hur det amerikanska mikrobryggeriet Saltwater tagit fram en ny typ av ölringar som är ätbara för vattenlevande organismer. Ellen MacArthur Foundations nyhetstjänst/blogg Circulate har tagit ett samlat grepp på öl och cirkulär ekonomi – från hur ”spent grains” från bryggprocessen kan skapa värde som mat, foder eller odlingsbädd för svamp, och beräkningar på hur återvinningsbara flaskor skulle kunna sänka kostnaderna för ölförpackningar med 20 procent i Storbritannien, till att bygga hela ekosystem kring ölproduktion.

 

3 — MODE: Miniutställningar på Världskulturmuseerna
I december förra året inledde Världskulturmuseerna ett arbete med att utforska konceptet circular fashion, genom att kontakta sex modeskapare som de menade arbetar enligt de 16 principer som definierar konceptet, enligt Anna Brismar som står bakom webbplatsen Circular Fashion. Nu finns miniutställningar på Världskulturmuseet i Göteborg och Etnografiska museet i Stockholm som visar några av dessa designers plagg tillsammans med objekt från museerna som på något sätt knyter an till deras arbete. Bland annat kan skor av Piñatex (ananasfibrer) från Po-Zu och en dräkt av barktyg från José Hendo beskådas (bilden). Visas fram till sista mars, så skynda att boka in ett besök.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.