Cirkulärt från Ikea, OrganoTex, innovationsriksdagen

Veckans cirkulära #33 handlar om cirkulära möbelserier från Ikea, giftfri textilimpregnering och Sveriges innovationsriksdag 2018.

1 — MÖBLER: Ikea + Tom Dixon & Piet Hein Eek = ökad cirkularitet
Ikea har under vårvintern släppt två nya produktlinjer som är intressanta ur ett cirkulärt perspektiv. Dels är det serien Delaktig, en ”plattform” vars stomme görs i återvunnen aluminium och som kan, tillsammans med diverse tillbehör, kombineras på en mängd olika sätt för att bli både sängar och soffor, och allting däremellan. Delaktig är gjord i samarbete med ikoniske designern Tom Dixon. Dels är det ett annat intressant designersamarbete, med Piet Hein Eek (känd bland annat för sina möbler av spillvirke), vilket resulterat i serien Industriell, som förenar serieproduktion och hantverk i möbler tillverkade i naturliga, rena material. Slutresultatet är lite rufft, vilket bidrar till att göra varje exemplar unikt, och, hoppas man, få människor att känna mer samhörighet med produkterna och behålla dem under lång tid i sina liv. Författaren och hållbarhetsexperten Per Grankvist skriver i en insiktsfull analys om dessa produktserier och flera andra initiativ som ett led i företagets strävan att bli cirkulärt, kombinerat med en vilja att röra sig från att sälja så mycket som möjligt till varje kund, till att sälja färre produkter till fler kunder. Mer om Ikeas strävan mot cirkulär ekonomi i Veckans affärer.

 
2 — TEXTIL: Impregnera giftfritt med OrganoTex
Perfluorerade ämnen (PFAS), cykliska siloxaner och isocyanater – låter det trevligt? Det här är ämnen som används i många av dagens textilimpregneringsprodukter. Flera av dem kan vara cancerframkallande och hormonstörande, och är extremt långlivade i naturen. Det stockholmsbaserade företaget OrganoClick gör sedan flera år miljöanpassade industriella impregneringsprodukter för textil under varumärket OrganoTex, designade för att ge god vattenavvisning samtidigt som de är biologiskt nedbrytbara. Nu finns OrganoTex också som konsumentprodukt, antingen för att spraya på eller applicera vid tvätt. Finns på Naturkompaniet.

 
3 — INNOVATION: Samling kring cirkulär ekonomi i Borås
I början av nästa vecka, 10-11 april, står Textile Fashion Center i Borås värd för  Sveriges  innovationsriksdag 2018, i år med tema cirkulär ekonomi. Bland talarna märks bland annat miljöminister Karolina Skog och närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Frågor med syfte att bena ut hur Sverige skapar världens mest effektiva ekosystem för innovation kommer att diskuteras. Evenemanget är i skrivande stund slutsålt, men väntelista finns för den som vill hålla tummarna.

 
+
— Näringslivsorganisationen CirEko ordnar nätverksträffar för cirkulära företag under våren i Stockholm, Göteborg och Malmö med start 18 april
— Nya boken från tungviktarna Ernst von Weizsäcker och Anders Wijkman, ”Come On” – Capitalism, Short-termism, Population and the Destruction of the Planet
— Använd frityrolja blir biodiesel till Venedigs vattenbussar