Cykeldelar till Cykelköket

GreenhackGBG: Om ett intresse som falnat och lämnat efter sig cykeldelar som kan skapa värde på annat håll.

Under en vecka har jag gästat instagramkontot GreenhackGBG, Göteborgs stads satsning för att inspirera till ett grönare och rikare liv. Notera: Tyvärr försvinner styckesindelningen när inläggen infogas från Instagram, vilket gör texten aningen svårläst. Om du tycker det verkar intressant, gå gärna in och läs direkt på Instagram. Beklagar bildkvaliteten, jag gjorde ett misstag när jag laddade upp bilden till Instagram.

För några år sedan hade jag en period då jag var maniskt cykelintresserad. I samma period hade jag ett maniskt intresse för att leta efter prylar i grovsoprum och containrar, och den kombinationen gjorde att jag samlade på mig drivor av cykelvrak. Även om jag fortfarande tycker att det är roligt med cyklar så avtog intresset för att bygga och mecka själv efter en tid, i takt med att jag förstod att det var rätt svårt och att specialverktyg ofta krävs. Jag har efter hand gjort mig av med cykelvraken och många delar från dem har jag skänkt till Cykelköket Göteborg på Vegagatan. Ett cykelkök är en öppen gör-det-själv-verkstad som har alla verktyg som behövs och cykeldelarna som finns där är gratis att använda, och så hjälper man varandra med lagningsskills. Konceptet kommer från USA (bike kitchens) och finns idag i många städer runt om i världen. I Göteborg drivs cykelköket som en förening med stöd av Studiefrämjandet.

Ändå sedan jag var liten har jag haft perioder då ett intresse flammar upp för att sen avta (sådant som frimärken, trädgårdsarbete, bonsaiträd, astronomi, airbrushing kunde avlösa varandra inom loppet av några år när jag växte upp). Ofta genererar det prylar som kan bli stående, och för att den cirkulära ekonomin ska fungera så behöver de här prylarna återföras till kretsloppen för att skapa värde hos någon annan istället. När det gäller cykeldelar så är Cykelköket ett synnerligen trevligt alternativ för att bli av med dem. Har du haft något uppflammande intresse som genererat prylar som du egentligen vill bli av med? Snapshot från ett besök på Cykelköket Göteborg förra året. #göteborg #gbg #bike #bikes #workshop #bikekitchen #cykel #miljö #miljövänligt #hållbarutveckling #cirkulärekonomi #circulareconomy @tojler #sweden #sverige #vardag #livsstil #tips #greenhackgbg #ig_sweden #igs #ig_europe #transition #people

Una foto publicada por GreenhackGBG (@greenhackgbg) el