EMF Summit 2017, odlingsutbyte, OrganoWood

Veckans cirkulära #22 tipsar jag om livesändning från Ellen MacArthur Foundations årliga sammankomst, odlingsutbytestjänsten Grow och OrganoWood, miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat virke.

1 — KONFERENS: Ellen MacArthur Foundation Summit 2017
Den 15 juni är det dags för Ellen MacArthur Foundations årliga sammankomst i London, som i år hålls för femte gången. Det går att följa programmet med start från klockan 11 på förmiddagen via streamingshowen A View from the Summit, som förutom att sända konferenssessionerna också gör intervjuer och gräver djupare i de ämnen som diskuteras. Sessionerna handlar bland annat om bioekonomi och design som ett verktyg för att skapa välstånd och tillväxt, och inkluderar spännande namn som mediateoretikern Douglas Rushkoff och min favorit Ken Webster, innovationsansvarig på Ellen MacArtur Foundation.

 

2 — ODLING: Byt bort din trädgård, byt till dig odlingsmark
Har du en trädgård som behöver livas upp eller pysslas om? Den digitala plattformen Grow Gothenburg är Sveriges första tjänst som underlättar för dig som har odlingsdrömmar men ingenstans att odla – och för dig som har en trädgård eller annan mark men saknar tid eller intresse att odla. På Grow paras odlare och markägare ihop med win-win som resultat. Drivs av The Foodprint Lab Arkitekter i samarbete med Göteborgs stad och med stöd av Business Region Göteborg.

 

3 — BYGG: Sluttryckt
På sommaren blir vi svenskar som galna och bygger trädäck och balkonger på löpande band. I det perspektivet är det fint att se att det går bra för OrganoWood, det cirkulära alternativet till tryckimpregnerat trä, en djupt problematisk produkt som innehåller miljöskadliga ämnen. OrganoWoods virke görs beständigt genom behandling med en kisellösning som gör att ytan fossilerar. Här en film från Rosendahls trädgårdar i Stockholm om hur de använder materialet, bland annat för odlingslådor för barn. OrganoWood finns att köpa hos byggkedjor som K-Rauta, XL-Bygg, Woody och Beijer. OrganoClick, företaget bakom OrganoWood som har sin hemvist i Täby, tillkännagav nyligen också sin största order någonsin, 11 000 kvadratmeter träyta till en kontorsbyggnad vid Arlanda.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.