Uppgraderad MacBook

GreenhackGBG: Om att förlänga livet på en dator, möjligheter med modulär design och dyra reparationer.

Under en vecka har jag gästat instagramkontot GreenhackGBG, Göteborgs stads satsning för att inspirera till ett grönare och rikare liv. Notera: Tyvärr försvinner styckesindelningen när inläggen infogas från Instagram, vilket gör texten aningen svårläst. Om du tycker det verkar intressant, gå gärna in och läs direkt på Instagram.

Det här är Andreas Tillman, en riktig hjälte. Han hjälpte mig att uppgradera min dator när den börjat gå på knäna. Jag minns hur det var för sisådär 15-20 år sedan, på grund av den snabba tekniska utvecklingen var det inte ovanligt att jag bytte dator vartannat år eller så, kanske var tredje. Min känsla är att den utvecklingen planat ut något – min nuvarande dator är, hör och häpna, inne på sitt sjätte levnadsår, och den flyter bättre än nånsin (trots att den används till krävande saker som bildbehandling). Hur är det möjligt? Jo, Andreas på datorservicestället Lop i Örgryte hjälpte mig att byta tangentbord eftersom A och S inte längre fungerade, sätta i en SSD-hårddisk istället för den gamla mekaniska och proppa i så mycket minne det bara gick. Detta var sommaren 2014 och det innebar att datorns cirkulära loop förlängdes med minst 2-3 år – det ska bli spännande att se om den är up-and-running på sin 10-årsdag. En viktig tanke i den cirkulära ekonomin är att designa produkter som är modulärt uppbyggda, där utslitna eller utdaterade delar kan bytas. Apples datorer är väl knappast ultimata i det här hänseendet, men de är en bit på vägen. Spana in mobilmärket Fairphone för att se ett exempel på riktig modulär design. Var det billigt? Knappast. Jag tror jag lade i storleksordningen 7500 kr för de här ingreppen, för ett par tusen till hade jag kunnat få den billigaste modellen i Apples sortiment ny. Men å andra sidan så hade den datorn inte räckt för mig eftersom jag behöver mer datorkraft, så jag kan ändå tycka att det är prisvärt utslaget över 2-3 år. Regeringen har lagt ett förslag nu i mars som innebär halverad moms på reparationer från 1 januari 2017. Bra där, men det kommer fortfarande vara ganska dyrt att reparera både datorer och symaskiner. Hur gamla är era datorer? Har ni uppgraderat någon gång? #göteborg #miljö #miljövänligt #repair #reuse #upgrades #upgrade #lop #hållbarutveckling #tips #livsstil #ig_sweden #gbg #gbgftw #cirkulärekonomi #circulareconomy #apple #macbook #reparation #vardag @tojler #greenhackgbg

Una foto publicada por GreenhackGBG (@greenhackgbg) el