Hej, Emma Dalväg!

Under 2018 gör jag en satsning på att publicera fler gästinlägg på bloggen. Först ut är Emma Dalväg, hållbarhetskonsult på Hifab, som skrivit om industriell symbios. Här är tre snabba frågor till henne.

Vad är industriell symbios? Kan du ge något exempel?

– Industriell symbios handlar om att avfall från en aktör kan bli en resurs för en annan. Eftersom många företag idag har stora avfallsströmmar så är det en ganska lågt hängande frukt för att det befintliga näringslivet ska börja jobba med cirkulär ekonomi. Kalundborg i Danmark är ett jättebra exempel, där löste man problemet med för stor vattenanvändning i kommunen genom att cirkulera vatten mellan olika företag. När man hade börjat cirkulera vatten så insåg man att man sparade en massa pengar på det, och så börjande man cirkulera andra resurser.

Hur blev du intresserad av konceptet?

– Mitt intresse väcktes i samband med att jag blev meddragen på en kurs i permakultur 2010, där insåg jag att man kan designa system från början så att de blir regenerativa. Sen har jag försökt förstå hur man kan göra det i en näringslivskontext, och då är industriell symbios ett av sätten att göra det på. Jag läste också en artikel om den då nystartade Ellen MacArthur Foundation, det blev min länk mellan permakultur och cirkulär ekonomi. Jag hade tidigare jobbat till sjöss och det var häftigt att Ellen MacArthur, min stora idol från seglingsvärlden, som i en extremt mansdominerad värld kom fram och vann allt under en period. Hon var det coolaste som fanns när jag jobbade inom seglingsvärlden, och så dök den här supercoola människan upp i mitt sökande efter hur jag skulle kunna jobba med det regenerativa tankesättet inom näringslivet!

 

”På en kurs i permakultur insåg jag att man kan designa system från början så att de blir regenerativa. Sen har jag försökt förstå hur man kan göra det i en näringslivskontext, och då är industriell symbios ett av sätten.”

 

Vilken potential ser du för industriell symbios, i Sverige och globalt?

– Jag ser en enorm potential på en massa olika sätt. Dels ser jag att det har en stor potential för att ändra mindsetet hos vår industri. Det ser man redan till exempel i Sotenäs Symbioscentrum där man genom att börja tänka cirkulärt även börjat tänka hållbart kring andra aspekter. Dels är det aspekten av resiliens, om man skapar värde av avfall istället för att köpa in råvaror utifrån, så får man en mycket större trygghet i den nationella produktionen, man blir mindre sårbar vid stigande råvarupriser. Dessutom finns verkligen potential att skapa gröna jobb genom att se affärsmöjligheter i resurser som vi idag bara kastar.

 

LÄS MER
Industriell symbios skapar värde av restflöden av Emma Dalväg

1 reaktion på ”Hej, Emma Dalväg!”

  1. Pingback: Industriell symbios skapar värde av restflöden

Kommentarer är stängda.