Hej, Fiona Disegni!

Vad göra med alla överflödiga plagg längst in i din garderob? Kanske kan du hyra ut till grannen? Med tjänsten Rentez-vous blir det möjligt. Jag har pratat med grundaren Fiona Disegni.

Den här texten publicerades ursprungligen i magasinet Camino 39 (sommar 2015). Mer information om Camino och hur du gör för att prenumerera här. Läs också texten Hyr dig fin som den här intervjun var en del av vid publiceringen i Camino.

Vem är den typiska personen som hyr kläder på Rentez-vous?Fiona Disegni

– Kvinna, 30-nånting, som vill ha nya kläder varje dag men som inte alltid har budgeten för det. Viktigare än att äga det hon vill ha är att uppleva plaggen, utan skuldkänslor. Hon är miljömedveten och känner att hon kan ha betydelse för hur modeindustrin utvecklas.

Hur vet den som hyr att kläderna är hela och rena?

– Vi går igenom bilderna som läggs upp som ett första filter för plaggen, men vi lämnar över ansvaret till de som äger plaggen att hyra ut dem i perfekt skick. Användarna sätter sedan betyg. Att hyra ut något som inte är helt och rent kommer att påverka den personens betyg negativt. Ägaren bestämmer vad som gäller kring tvätt, och den som hyr åtar sig att följa det.

 

”För mig handlar mode inte om att lagra i en garderob utan om att ha på sig. Det är rörelsen i det som gör mode så spännande och roligt”

 

Vissa menar att dagens unga är den första post-materialistiska generationen. Innebär det att garderoberna blir mindre i framtiden?

– För mig handlar mode inte om att lagra i en garderob utan om att ha på sig. Det är rörelsen och variationen i det som gör mode så spännande och roligt. Idag inser vi att överkonsumtion har en massiv påverkan på miljön och att fast fashion är en katastrof. Den unga generationen står för nya värderingar. Lycka handlar nu om att uppleva och kopplas samman. Materialismen skapar inget värde längre. Detta är en viktig förändring och traditionella företag måste också anpassa sig till det.

Hur kan Rentez-vous fungera för designers?

– Vi är ett väldigt intressant alternativ för nya designers som inte har tillräckligt med volym för att sälja sina kollektioner, men tillräckligt för att hyra ut. Hos oss kan de lära sig och iterera, och spara produktionskostnader. Vi tror att vi kan vara ett nytt sätt att upptäcka de bästa talangerna och ge dem allmänt erkännande från dag ett.

Rentez-vous designer