Välkommen till Veckans cirkulära #43, med tips om möjligheten att hyra tält, cirkulära solglasögon från Filippa K och Peder Skrivares skola som har cirkulär ekonomi som fokusområde i undervisningen.
1 — FRILUFTSLIV: Hyr tält i sommar på Naturkompaniet
”Längtar du ut i naturen men saknar tält? Har du ganska nyligen upptäckt hur härligt det är att ge sig ut, och nu vill prova om tältning är något för dig? Eller går du i tältköpartankar men tvekar mellan de olika modellerna?” Det är Naturkompaniet som ställer dessa frågor, med anledning av att de lanserat möjligheten att hyra tält istället för att köpa. Klockrent koncept tycker jag, som någon gång kan tänka att det vore fint att komma ut i naturen på det sättet, men är ganska långt ifrån att jag skulle lägga pengar på ett riktigt bra tält. Från i sommar finns ett antal av Fjällrävens tältmodeller för uthyrning i alla Naturkompaniets butiker. Att hyra en helg kostar 500 kr och en vecka 1000 kr, vilket får anses mycket överkomligt givet att det är tält som kostar 5000-10000 kr att köpa. Vid återlämning får du dessutom ett presentkort som ger samma summa som du betalat för att hyra i rabatt vid eventuellt köp av ett tält från Fjällräven inom ett år. Bra för kassan, bra för utrymmet i källarförrådet och bra ur resurssynpunkt (det är inte för inte som Fjällräven i sin marknadsföring kallar konceptet för Circular Nights…)
2 — MODE: Solglasögon med biologiskt nedbrytbara bågar från Filippa K
Är du i behov av att uppdatera dig på solglasögonsfronten i sommar? Titta då på den nysläppta kollektionen från Filippa K som tagits fram i samarbete med stockholmsbaserade Monokel Eyewear. Filippa K har sedan flera år en uttalad strategi att arbeta utifrån cirkularitet som ramverk, och har i linje med det valt material med omsorg för sina cirkulära ”front runners”, provat uthyrning i butik, lanserat produkter för klädvård som ska få plaggen att leva längre, och mycket annat. Solglasögonen är också designade i denna anda, med bågar i 100 procent biologiskt nedbrytbar ekologisk acetat. Kollektionen består av tre unisexmodeller i ombrényanser av brunt, grönt och blått. Mer om Filippa K:s strategi för cirkulärt mode i företagets hållbarhetsrapport för 2018. Kolla också in Filippa K Circle, en digital knytpunkt i bloggformat där experter och innovatörer delar med sig av sina visioner för en bättre modeframtid (inte uppdaterad på länge, men innehåller ändå mycket intressant att botanisera bland).
3 — UTBILDNING: Peder Skrivares skola prisas för sitt fokus på cirkulär ekonomi
”It’s going to take all of us. It’s going to take forever.” Det där är ett av mina favoritcitat av William McDonough, en av författarna till boken Cradle to Cradle. Att bygga det cirkulära samhället kommer ta tid, och det kommer kräva något av oss alla. En nyckel i utvecklingen är förstås att cirkulär ekonomi kommer in i utbildningsväsendet på bred front, på alla nivåer, för att säkra framtidens kompetensförsörjning inom området. Därför har det varit inspirerande att följa den satsning som gymnasiet Peder Skrivares skola i Varberg gjort sedan 2016, där cirkulär ekonomi antagits som ett fokusområde i undervisningen. Satsningen bygger mycket på ett utbyte där skola, näringsliv och akademi får mötas med cirkulär ekonomi som gemensam nämnare. Skarpa samverkansprojekt har kommit till stånd och ett flertal UF-företag har startats med cirkulära affärsmodeller. Hatten av säger jag, liksom Varbergs kommun som precis tilldelat Peder Skrivares skola sitt Hållbarhetspris 2019. (Bild från när jag pratade trender inom cirkulär ekonomi i skolans aula tidigare i år.)