Tretum: Återvävda mattor

Cradle to Cradle-principen bygger bland annat på att hitta tekniska material som kan flöda i slutna industriella loopar, utan kvalitetsförlust. Återvinning 2.0, om man så vill. Bengt-Åke Freiman på Tretum berättar hur det kan gå till.

I ett lågmält showroom i Årstadal i Stockholm står Bengt-Åke Freiman och pillar i några små plastburkar med material från nedmalda kontorsmattor. Han talar upphetsat om innehållet i burkarna, som om det vore guld eller ädla stenar. I själva verket är det två plaster i olika stadier av Cradle to Cradle-återvining. En av dem är den speciella varianten av nylon som kallas nylon 6.

Vad är grejen med nylon 6?

– Det är en monomer som man kan ”backa”, den är alltså reversibel. Det innebär att man kan baka kakan igen, det är det som är det finurliga med det, det kan man inte göra med andra typer av nylon.

Vad gör Tretum?

– Vi höjer upp golv, det är vår affärsidé, och så lägger vi all teknik under golven. Vi jobbar också med ytskikten och det var så vi kom i kontakt med den amerikanska mattillverkaren Shaws Cradle to Cradle-produkter.

Författarna till boken Cradle to Cradle – Remaking the Way We Make Things, William McDonough och Michael Braungart talar just om nylon 6 som ett material som har potential som technical nutrient, ett ämne som kan vara näring för en sluten, industriell materialloop. I Shaws Cradle to Cradle-certifierade mattor används nylon 6 som fiber till mattans ovansida.

– Baksidan består av polyolefin, ett ersättningsmaterial för PVC som är både lättare och bättre. Jag tycker att det är intressant att man kan göra en miljövänlig produkt som är bättre prestandamässigt, säger Bengt-Åke.

När mattorna gjort sitt skickas de tillbaka till fabriken och genomgår där en hårdhänt behandling för att till slut bli nya mattor.

Vad händer med mattorna på fabriken?

– Mattorna ”shreddas” och mals sedan ner i flera omgångar. Till slut är de nerhackade till en blandning av fibrer och hårdare delar som separerars med hjälp av en fläkt. De lätta fibrerna sprutar ur fläkten och det hårda materialet från baksidan trillar ner av tyngden.

Illustrationen nedan visar det tekniska kretsloppet för de bägge materialen (klicka för att förstora). Genom olika processer omvandlas de till granulat (små pellets) som går in i nästa varv i den industriella loopen och blir till nya mattor. Hittills har Shaw återvunnit drygt 80 000 ton mattor på det här sättet.

 

LÄS MER
The Promise of Nylon 6 av William McDonough & Michael Braungart

 

 

Foto Shaw + Tobias Jansson

Lämna en kommentar