På spaning efter en cirkulär framtid

Reportageboken På spaning efter en cirkulär framtid (arbetsnamn) är en pågående resa där jag möter entreprenörer, forskare och visionärer, och skisserar hur en framtid byggd på cirkulärt ekonomiskt tänkande kan se ut.

Om du följer CircularEconomy.se eller lyssnar på någon av mina föreläsningar kommer du att kunna ta del av utdrag ur intervjupersonernas berättelser. Intervjuerna i sin helhet kommer i boken, som också innehåller tankar och resonemang om filosofin bakom cirkulär ekonomi och cradle to cradle. Planerad utgivning september 2013. Här är några av intervjupersonerna:

BENGT-ÅKE FREIMAN på Tretum är svensk agent för den amerikanska kontorsmattegiganten Shaw som har cradle to cradle-certifierat en stor del av sitt sortiment. Bengt-Åkes anslag är nästan profetiskt när han talar om cradle to cradle-principens förträfflighet och visar hur mattorna mals ner när de gjort sitt och blir till pellets av helt ren nylon 6 – redo för nästa varv i den industriella loopen.

ANNIKA MATILDA WENDELBOE är designern som lanserade världens första komposterbara klädkollektion på egna varumärket Matilda Wendelboe, tillverkad av Cradle to Cradle-certifierade material. Hennes kläder är drömska men alltid funktionella, och hon har en stark övertygelse om att det är hon som designer som har ansvar gentemot sina kunder att leverera plagg som är bra för både dem och planeten.

ERIK THORSTENSSON på göteborgsbaserade Creatables är den flugprydde ingenjören som aldrig slutar prata om hur spillmaterial från industrin kan användas på kreativa sätt. Han har klurat ut hur han kan ”hacka produktionen” av vilken polypropylen-lampskärm som helst och skära ut ändlösa mängder av sina populära, ihopvikbara stänkskärmar Ass Savers.

 

Bilderna visar Creatables vedkorg Einholz, gjord av spill från tillverkningen av inomhustennisbanor + jacka och klänning från Matilda Wendelboe, tillverkade i komposterbara, Cradle to Cradle-cerfifierade material, foto Tina Axelsson

2 reaktioner på ”På spaning efter en cirkulär framtid”

  1. Viktor Häggander

    Hej,

    Har försökt hitta din bok, men den kanske inte finns tillgänglig ännu?

    mvh Viktor

  2. Hej Viktor,
    Tyvärr har boken ännu inte landat… Projektet ligger lite på is, återupptas när tid ges! Tack för att du frågar!

Lämna en kommentar