Fyra favoriter på mässan i Valencia

Nyligen gick Feria Hábitat Valencia av stapeln, Spaniens viktigaste mässa för möbler, textilier och belysning – för hem, kontor och offentliga miljöer. Jag var där för att spana efter nya produkter tillverkade enligt cirkulära principer.

Det som intresserade mig var produkter som antingen var cradle to cradle-certifierade (eller skulle kunna vara), eller som representerar en sorts kreativ cirkulation där material från uttjänta produkter används till nya.

När det gäller cradle to cradle så är antalet certifierade produkter i världen fortfarande ganska begränsat, men det är intressant att leta efter produkter som skulle kunna vara det. Kriterier som då är viktiga är att materialen ska vara så rena att de kan gå tillbaka till det biologiska kretsloppet när de gjort sitt och bli näring till jorden, eller in i ett tekniskt kretslopp där de kan återvinnas utan att förlora i kvalitet.

I möbelvärlden kan det handla om trä och tyger som kan komposteras genom att de inte innehåller farliga lim, ytbehandlingar, färger etc – eller vissa plaster och metaller som kan gå tillbaka in i ett tekniskt kretslopp med bibehållen kvalitet. Kompositmaterial är bannlysta och produkterna ska vara lätta att ta isär.

Feria Hábitat Valencia drar 60 000 besökare, från över 100 länder, mestadels branschfolk. Bland det som de 800 utställarna presenterade skulle jag kategorisera den absoluta huvuddelen som väldigt traditionellt, riktat mot en bred målgrupp. Mest nischad var avdelningen för ”haute decor”, inredningsvärldens svar på Louis Vuitton och Prada, med dimmad belysning och montrar skyddade från insyn.

Längst från entrén fanns en hall med samtida design, och det visade sig att det var den som var mest intressant för det jag letade efter. Här gick en betydande del av det som utställarna presenterade under beteckningar som ”eco design” eller det katalanska ”disseny sostenible” – inte minst bland dem som tillhörde avdelningen Nude, där oetablerade designer och designstudenter får möjlighet att synas.

Sammantaget hittade jag en handfull produkter som uppfyllde något eller några av mina kriterier. Försvinnande få egentligen, sett till mässans omfattning. Jag har valt ut fyra favoritutställare – Santa & Cole, El Nebot del Persianer, Dvilo och Carlos Ortega Design – som jag kommer presentera mer ingående i kommande inlägg.

1. Trädgårdslampan Oco från Santa & Cole

 

2. Lampan Tilu från El nebot del persianer

 

3. Bänk från Dvilo

4. Bordet Giro från Carlos Ortega Design

Lämna en kommentar