Odla mobilt med Greens on Wheels

Greens on Wheels

Sedan i vintras har jag haft förmånen att få vara delaktig i utvecklingen av Greens on Wheels, en ny sorts odlingsbäddar som är mobila och byggda utifrån cirkulära principer. Dessutom har initiativet en social målsättning.

Följande är ett pressmeddelande jag skrivit om Greens on Wheels:

”Västra Hisingen Basket är en nybildad basketförening som vill odla en sund kultur bland göteborgsförorten Biskopsgårdens unga. Med bakgrund av den senaste tidens mörka rubriker har föreningens paroll ”Sikta skotten mot korgen” aldrig varit mer aktuell. Nu expanderar föreningen sin verksamhet för att odla en sund kultur även bland de ungas föräldrar – genom Greens on Wheels, ett intiativ för mobil odling.

Västra Hisingen Basket har idag 150 ungdomar som medlemmar i föreningen. Grundtanken är att använda basket för att lära unga vettiga värderingar där alla visar respekt för varandra och tar ansvar.

 

Vill engagera föräldrarna i Biskopsgården

Ali Tabrizi– Nästa steg är att också engagera föräldrar och andra vuxna som är så viktiga för ungdomarna. Med Greens on Wheels vill vi erbjuda ett enkelt och flexibelt sätt att odla mat tillsammans, säger Ali Tabrizi, sportchef på Västra Hisingen Basket och initiativtagare till Greens on Wheels.

Ali Tabrizi är själv uppvuxen i Biskopsgården. Via några år i Stockholm som tränare för Alviks damlag är han nu tillbaka där allting började, och var med och startade Västra Hisingen Basket 2014. Förutom att använda basket för att skapa gemenskap över kulturella gränser har Ali Tabrizi också funderat mycket på kraften i att odla tillsammans.

– I den långsamma process som det innebär att odla tillsammans, skörda tillsammans, laga mat tillsammans och äta tillsammans uppstår massa bra saker, säger Ali Tabrizi.

 

Mobila odlingsbäddar

Men att kunna odla stadsnära är beroende av att man ska ha tillgång till land, antingen genom att kommunen upplåter mark eller på en kolonilott, som ju idag är svåra att få tag i.

– För att lösa det problemet så tänkte jag att man kan ha mobila odlingsbäddar, lite som trenden med matbilar. Om odlingen är mobil så kan du också flytta den med dig, du kan flytta den dit det finns sol och du kan flytta den inomhus när den inte används eller om det blir för kallt eller regnigt, säger Ali Tabrizi.

Skiss Greens on Wheels

 

Designade för cirkulär ekonomi

Greens on Wheels är mobila odlingsbäddar som designas så att de blir så miljövänliga som möjligt. Bakom produktdesignen står Hassan Farhang, industridesigner utbildad i Teheran och på HDK i Göteborg. Synsättet ”cirkulär ekonomi” ligger till grund för de val som gjorts i designprocessen. Det innebär bland annat att biologiska material ska vara så rena och hälsosamma att de kan gå tillbaka till det naturliga kretsloppet och tekniska material ska kunna gå tillbaka till industrin utan att förlora i kvalitet. Antalet material minimeras – i Greens on Wheels används bara två konstruktionsmaterial, ekologiskt impregnerat trä från OrganoWood och aluminium – och produkten designas så att den ska vara lätt att ta isär.

Greens on Wheels är ett samverkansprojekt mellan föreningen Västra Hisingen Basket, distriktsförbundet Westra Sveriges BDF och företaget CircularEconomy.se. Initiativet har fått en innovationscheck från VINNOVA via Coompanion Göteborgsregionen som utvecklingsstöd.”

Vi söker just nu ”betaodlare”, personer som vill testodla i de första prototyperna av Greens on Wheels under senvår och sommar (Protyp 1 ska vara färdig till Biskopsgårdens dag 9 maj). Hör av dig till Ali Tabrizi på kansli@vhbasket.se eller 031-744 01 68. Följ gärna byggandet av prototyper (se bilder nedan) på greensonwheels.se

 

Hassan Farhang och Ali Tabrizi med de första hjulen

Hassan Farhang

 

 

3D-illustrationer Hassan Farhang Foto Västra Hisingen Basket (vy Biskopsgården, porträtt Ali Tabrizi) Tobias Jansson (prototypbyggande)