Permakultur, Open Source, leksaker

I Veckans cirkulära #7 tipsar jag om en film som på ett konkret sätt beskriver konceptet permakultur, Open Source som möjlighet i den cirkulära utvecklingen, och ett nytt sätt att konsumera leksaker.

inhabit

1 — BIOSFÄREN: Dokumentär om permakultur
Ni som hört mig föreläsa vet att jag lägger tonvikten på cirkulära principer i teknosfären (kvalitativ återvinning, återdistribution, hyra och dela med hjälp av nya affärsmodeller etcetera). På den biologiska sidan talar jag mest om organiska avfallsflöden och innovativa material för framförallt förpackningar och textilier. Just nu känner jag dock att en ny pusselbit håller på att falla på plats: Jag har på sistone börjat intressera mig för permakultur (från permanent agriculture), ett koncept som från den lekmans perspektiv som jag ännu har kan beskrivas som en process för att, med skogen som modell, designa landskapet och det lokala ekosystemet för regenerativt jordbruk som bygger resiliens. Låter det abstrakt? Jag ska lära mig att prata om det här på ett begripligt sätt – tills dess kan jag varmt rekommendera dokumentärfilmen Inhabit från 2015 (bilden) som reder ut begreppen och på ett konkret sätt förklarar vad det handlar om. Kolla också in föreningen Permakultur Sverige.

2 — INNOVATION: Open Source Circular Economy Days
”Cirkulär innovation” är kanske inget vedertaget begrepp men jag använder det ibland och syftar då på innovation inom material, produktdesign, affärsmodeller och många andra områden som stödjer en utveckling mot ett cirkulärt samhälle. Idag sker innovationsarbetet till stor del bakom låsta dörrar inne på företagens R&D-avdelningar – och det må vara gott så, men troligtvis skulle utvecklingen kunna gå snabbare om vitala idéer gjordes tillgängliga för alla. Open Source Circular Economy Days, med evenemang i 50+ städer 9-13 juni är därför ett väldigt intressant initiativ som undersöker hur cirkulär innovation kan göras tillgänglig för alla och medge utveckling i decentraliserade och distribuerade nätverk. Mer om Open Source och cirkulär ekonomi i Sam Muirheads text på Circulate under rubriken ”How Open Source Can Accelerate The Circular Economy Shift”.

3 — LIVSSTIL:  Cirkulär affärsmodell för leksaker
Trött på att ditt barns 800 leksaker dräller omkring i hemmet? Nu finns Bundling, en tjänst som gör det möjligt att prenumerera på leksaker, barnböcker och pussel till en fast månadskostnad, istället för att köpa. I takt med att barnet växer och får upp ögonen för nya typer av leksaker så byter du ut vad som ingår i ditt månadspaket. Pley heter den amerikanska förlagan.

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.