Puma höjer ribban med C2C-kollektion

Det tyska sko- och sportswearföretaget Puma lanserar en ”cirkulär kollektion”, med cradle to cradle-certifierade produkter helt gjorda av återvinningsbara och komposterbara material.

År 2010 gjorde Puma en inventering av vad deras miljöpåverkan kommer ifrån. Det visade sig att 57 procent hade att göra med produktionen av råmaterial som läder, bomull och gummi. Företaget tog då ett beslut om att öka andelen produkter gjorda av miljövänliga material.

Nu kommer kollektionen InCycle (S/S 2013) där alla produkter är tillverkade av giftfria, framtidsvänliga material som biologiskt nedbrytbara polymerer, återvunnen polyester och ekologisk bomull. Kollektionen, som är den första i sitt slag som cradle to cradle-certifierats, innehåller bland annat sneakers (komposterbara), träningsjacka (återvinningsbar), t-shirts (komposterbara) och ryggsäck (återvinningsbar).

– Vi känner ett ansvar för vår påverkan på miljön och det här konceptet är ett första steg mot en långsiktig vision för Pumas produkter där vi använder innovativa material som kan återvinnas i tekniska processer eller komposteras i biologiska kretslopp, säger Pumas vd Franz Koch i ett pressmeddelande.

Att återvinna produkter utan kvalitetsförlust kräver att materialen kan sorteras i helt rena fraktioner. Kompositmaterial är uteslutna och komplexa produkter som skor är problematiska eftersom de innehåller många olika material. Puma har därför valt att göra de sneakers som ingår i InCycle-kollektionen biologiskt nedbrytbara. Under goda förhållanden (i en industriell komposteringsanläggning) bryts skorna ner på sex månader (se bild ovan) och blir humusämnen i det naturliga kretsloppet. Materialen som används är ekologisk bomull och linne (överdelen), och biologiskt nedbrytbar plast (sulan).

Träningsjackan i kollektionen är till 98 procent gjord av återvunna PET-flaskor. För att hela jackan sedan ska kunna återvinnas utan kvalitetsförlust är även dragkedjan gjord av återvunnen polyester. När jackan gjort sitt kan den återlämnas till Puma som gör polyestergranulat av den, vilket används som råmaterial till nya polyesterprodukter – behovet av råolja och energi minskar därmed, och produkten genererar inget avfall.

Ryggsäcken är gjord av polypropylen. När den återlämnas till Puma skickas den tillbaka till tillverkaren i Kina som återvinner materialet och tillverkar nya ryggsäckar.

Återvinningen är beroende av systemet Bring Me Back, som Puma tillhandahåller i sina butiker i Tyskland sedan april 2012, där kunder kan lämna in sportskor och -kläder av alla märken. Från oktober expanderas systemet till fler marknader med ambitionen att vara globalt täckande i januari 2013.

För att tillverka träningsjackan i InCycle-kollektionen används återvunna PET-flaskor (Steg 1). Flaskorna blir PET-pellets (Steg 2), som används för att göra polyestertråd (Steg 3) som tyget vävs av (Steg 4) som sedan används till jackan (Steg 5). När jackan använts samlas den in och ”shreddas” (Steg 6), och blir polyestergranulat (Steg 7) som kan användas till nya produkter. 

LÄS MER
Puma introduces biodegradable and recycleable products

 

Bilden längst upp visar sneakern Puma InCycle Basket i olika grader av nedbrytning, foto Ralf Rödel

Lämna en kommentar