Redesign höjer värdet

Studio Re:DesignKan man öka värdet av Röda korsets insamlade kläder och annat textilmaterial genom att använda design som verktyg? Den frågan försöker projektet Studio Re:Design svara på.

Tillsammans med designern Maja Jacobsson åker jag riksväg 40 från Göteborg till Borås för att besöka Idésömnad, en sömnadsstudio som fungerar som Studio Re:Designs materiallager. Verksamheten är inhyst i en lokal som tidigare varit bageri. Det är vitkaklat från golv till tak, men det syns knappt eftersom textilier i alla tänkbara färger och material ligger staplade i hyllor längs väggarna.

Studio Re:Design drivs av Västra Götalandsregionen med syfte att skapa ökad sysselsättning genom miljömässigt och socialt ansvarstagande lösningar. I en tidigare etapp (våren 2013) har man undersökt vad designföretag kan göra med textilt produktionsspill, vill säga nytt material som av tillverkande företag betraktats som skräp. Den pågående andra etappen startade i höstas och nu tittar man på hur insamlade kläder och annat textilmaterial kan utnyttjas för att skapa designprodukter. Målet är att stötta designföretag så att de kan fortsätta arbeta med textil på ett framtidsvänligt sätt.

Målet är att stötta designföretag så att de kan fortsätta arbeta med textil på ett framtidsvänligt sätt

I etapp två arbetar Studio Re:design med material från Röda korset, som årligen samlar in 4,5 ton textilier. En del plagg säljs i Röda korsets 277 egna butiker, annat går till textil återvinning och blir fibrer igen. Studio Re:Designs uppdrag är att undersöka om värdet på materialet kan höjas innan man bryter ner det, och se hur det värdet kan omsättas i pengar. Sex designföretag har valts ut och fått i uppgift att ta fram prototyper på produkter som kan tillverkas av det insamlade textilmaterialet.

I ett av rummen i det gamla bageriet smattrar symaskiner. Idésömnad är en av flera sociala verksamheter som är involverade i projektet. Verksamheten drivs som ett socialt företag som sätter långtidsarbetslösa och nyanlända svenskar i arbete och lär upp dem i ett hantverk.

Rummet längst in är proppfullt med textiler som skeppats vidare till Idésömnad från Röda korsets insamlingsdepå. Stora mängder jeans och t-shirts, skjortor, stickade koftor, tweedkavajer, trasmattor, väskor… Mitt i röran står designern Helle Robertson Forslund och river i en hög herrskjortor. Hon har gjort en ”inköpslista” för dagen över sådant hon behöver för att ta sina designexperiment för egna varumärket Robert & Blad till nästa nivå: ”Flera skjortor. Stickade koftor. Blixtlås. Mera vadderat.”

De produkter som de sex designföretagen tar fram ska kunna sys upp av Idésömnad eller någon av Studio Re:designs andra samarbetspartners inom textilproduktion. Materialen som väljs måste därför vara sådana att en viss mängd kan garanteras i materialflödet. Att avlagda jeans kommer vara ett stort inslag i flödet under överskådlig framtid råder det inget tvivel om, och det är något som flera designers tagit fasta på. Som grund i Maja Jacobssons prototyper för väska och kudde använder hon ett mönster som utnyttjar små bitar av denim i olika nyanser, samt svart och vitt. Ett annat exempel är en lampskärm gjord av jeanssömmar som flätats och sedan nitats ihop.

Maja Jacobsson

Studio Re:designs projektledare Ellen Niklasson kommer in från ett sidorum med en hel bunt blixtlås i handen. Helle Robertson Forslund ser nöjd ut och fortsätter rota efter material enligt sin lista. Ellen lägger ifrån sig blixtlåsen och berättar mer om projektet.

– Designföretagens roll är att utforska designprocessen för att se hur man kan arbeta med ett redan existerande material. Det sätter begränsningar för designarbetet. Vi har också satt upp regler för vilken typ av produkter det ska bli. Eftersom vi inte kan härleda var råvaran kommer ifrån och hur den är producerad så har vi sagt att vi ska undvika hudnära produkter. Inga nya kläder alltså, istället ligger fokus på inredning och accessoarer.

När jag pratar med Ellen Niklasson (ovan) så återkommer hon flera gånger till att Studio Re:Design ska fungera som en katalysator för att driva redesign inom Västra Götalandsregionen och att syftet är att skapa sysselsättning.  Företagen har fått ekonomiskt stöd för att utveckla nya produkter som de sedan ska kunna fortsätta arbeta med i sina egna verksamheter när projektet är avslutat.

Det material som kommer till användning genom Studio Re:design är ju bara en liten bråkdel av allt material i det textila avfallsflödet, men kan förstås vara en del av lösningen i framtiden. Vilka utmaningar ser du för att skala upp det ni gör i Studio Re:Design?

– Den stora utmaningen ligger i materiallogistiken, att hantera insamlade kläder som en råvara snarare än någonting som är överblivet. Det finns ingen uppbyggd hantering av textilier som syftar till att materialet ska gå till produktion, omproduktion. Materialet är en förändringsbar råvara, man kan inte kontrollera vad folk lämnar, men man behöver säkerställa att en viss del av tillgången är till exempel jeans eller t-shirts om man ska tillhandahålla det till en producent eller ett designföretag. Då krävs en utveckling av logistiken.

Utmaningen ligger i logistiken, att hantera insamlade kläder som en råvara snarare än någonting som är överblivet

Företaget I:Co samlar in kläder för bland annat H&M i Sverige och flera andra stora klädaktörer internationellt. Kunderna har möjlighet att lämna avlagda kläder i insamlingskärl i butik, och får sedan en viss rabatt på kommande köp – vad tycker du om det systemet?

– Att samla in kläder i butik tycker jag är en väg att gå, men det löser bara halva problemet. H&M:s motor att man får en rabattcheck att handla nya kläder för är …lite motstridigt. I grund och botten är affärsmodellen fel, man tjänar pengar på stora volymer kläder som kanske inte har jättehög kvalitet och som har en viss modegrad som gör att de inte står sig över tid. Det handlar också om att vi måste börja konsumera annorlunda, vi har inte resurser för att köpa och slänga kläder och textilier i den omfattning vi gör idag. Det finansiella systemet bygger enbart på konsumtion och det har etablerat ett konsumtionsmönster hos folk som behöver ändras.

Hur kan andra lösningar se ut?

– Det finns enormt många lösningar på det här problemet, och därmed väldigt många affärsidér som är outvecklade. Vi måste också titta på att göra något steget innan materialet blir avfall. De producerande textilföretagen bör ge konsumenten möjlighet att reparera plaggen, som Nudie gör [genom att uppmana sina kunder att lappa och laga och erbjuda gratis skräddarservice i sina butiker /red anm]. En annan del av problemet är att så få hushåll har en symaskin hemma, och majoriteten av dagens unga klarar inte ens att sy i en knapp. I vår styrgrupp där Röda Korset, Naturskyddsföreningen, Högskolan i Borås och Tillskärarakademin sitter med lyfter man mycket att det finns ett kunskapstomrum när det gäller att ta hand om sina kläder. Det behövs någon form av samordnande kraft som för upp de här problemen på agendan, det är därför Studio Re:Design kallar sig för katalysator.

Vad händer framöver, hur går projektet vidare?

– Studio Re:Design i sin nuvarnade form avslutas nu under våren, men med största sannolikhet har vi en annan aktör som kommer gå in och driva projektet vidare. Vi har haft som uppdrag av Västra Götalandsregionen att praktiskt undersöka vad som går att göra, och det har visat på flera möjligheter att arbeta med textilt återbruk – redesign, upcycling – på olika sätt. Det blir som en verktygslåda som kan brukas på olika sätt av olika aktörer.

Robert & Blad

Helle Robertson Forslund har hittat det hon ville ha och släpar ut sitt material från Idesömnad. Hennes produktprototyper blev en vadderad filt – ett modernt lapptäcke om man så vill – och en kudde som utgår ifrån en stickad kofta (se bild ovan).

De sex designer/varumärken som ingår i Studio Re:Designs etapp två är Maja Jacobsson, Mocklis, Robert & Blad, Shoise, Lill Sjöberg och Jennie Sundin. Samarbetet mellan de sex designföretagen har resulterat i det gemensamma designkollektivet AROUND som skapar produkter utifrån nya förutsättningar där textilt avfall ses som en resurs. Följ dem på @aroundredesigncollective på Instagram.

Mer om Studio Re:Designs uppdrag och de medverkande designföretagen på studioredesign.se och @studioredesign på Instagram.

 

 

Foto på Idésömnad Tobias Jansson, produktprototyper Studio Re:Design