The Upcycle har landat

sliderUppföljaren till Cradle to Cradle, boken The Upcycle av William McDonough och Michael Braungart släpptes i mitten av april. Nu har den anlänt i fysisk form till den svenska västkusten och jag har packat upp. Förväntningarna är skyhöga.

paket

Sök på ”unboxing” på YouTube och du får mängder av träffar på filmer som dokumenterar den förväntansfulla uppackningen av allehanda mobiler, tevespel, plattskärmar… Lite fånigt måhända, men jag kan förstå fenomenet och fascinationen, speciellt när produkten är något man väntat på länge, kanske i flera år, ända sedan man hörde ett löst rykte om att den var på gång.

unboxing

Precis så är det med boken The Upcycle: Beyond Sustainability – Designing for Abundance. Det är uppföljaren till Cradle to Cradle, den bok som betytt mest för hur min syn på miljö- och resursproblematik utvecklats de senaste åren. Det är alltså den boken som i förlängningen inspirerade mig att starta CircularEconomy.se och ta mig dit jag är idag i mitt arbete med cirkulär ekonomi. Cradle to Cradle utkom 2002, för mer än ett decennium sedan, och enligt författarna William McDonough och Michael Braungart har The Upcycle tagit fyra år att skriva. Allt det här sammantaget höjer förstås förväntningsribban något enormt.

moregood

soil

butterfly

I innehållsförteckningen hittar vi kapitelrubriker som ”Life Upcycles”, ”Wind Equals Food”, ”Soil Not Oil”, ”Let Them Eat Caviar” och ”The Butterfly Effect”. Boken släpptes den 16 april och paketet från Amazon nådde Göteborg härom dagen. Jag läser och återkommer med reflektioner. Håll till godo med några unboxing- eller kanske snarare unpackingbilder så länge…