I Veckans cirkulära #5 tipsar jag bland annat om modefestivalen Fashion Up! i Göteborg, Scandinavian Organics som fått White Guides smakpris för sina produkter tillverkade av slakterispill, och ett nytt förpackningsmaterial gjort av gelatin från tång.
1 — MODE: Fashion Up! i Göteborg 18-19 mars
Ikväll drar modefestivalen Fashion Up! igång i Auktionsverkets gamla lokaler på Tredje långgatan i Göteborg. Bakom evenemanget står Klädoteket, och det man vill åstadkomma är inget mindre än en revolution för ansvarsfullt mode, med fokus på design och skapande. Pop up-butiker, fashion talks (med bland andra Bea Szenfeld), swopshop, filmvisning, DJ:s, modeshow och mycket annat. Ada Sweden har intervjuat Sara Habte Selassie, en av initiativtagarna.
2 — REGIONAL UTVECKLING: Möt Holland i Stockholm
Bland de länder som går i bräschen för en utveckling mot cirkulär ekonomi ligger Holland i täten. Den 22 mars ordnar föreningen Cradle Net en heldag på Nederländska ambassaden i Stockholm på temat Circular Leadership in The Netherlands med inbjudna företrädare för holländska företag och kommuner.
3 — MAT: White Guides smakpris till slakterispill
När White Guide-galan gick av stapeln tidigare i mars tilldelades Scandinavian Organics priset Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen 2016. Scandinavian Organics tillverkar produkter av tillvarataget slakterispill som förädlas till buljonger, fonder och färdiglagat. Produkterna finns i välsorterade dagligvarubutiker.
4 — FÖRPACKNINGAR: Tång i framtidens engångsmaterial?
Oroade över vårt plastanvändande utvecklar det japanska designföretaget AMAM ett mer framtidsvänligt sätt att paketera mat. Det nya materialet, som de kallar Agar Plasticity, tillverkas av agar, gelatin som finns i röd tång. Agar Plasticity är förstås helt och hållet biologiskt nedbrytbart, och hamnar det i havet (som så mycket av dagens plast) gör det ingenting.
5 — LÄSNING: Circulate håller dig uppdaterad
Nyhetstjänsten Circulate som Ellen MacArthur Foundation står bakom är ett måste för dig som vill hålla dig uppdaterad om cirkulär ekonomi. Varje fredag gör de en sammanställning av aktuella notiser – men det jag gillar mest är deras längre texter av mer filosofiskt slag, som Ken Websters resonemang kring bärande metaforer: motorn som metafor för den linjära ekonomin, och, förslagsvis, trädgården som metafor för den cirkulära ekonomin.
Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.