Circularity Gap Report Sweden, marin plast, symbiosglasögon

Välkommen till Veckans cirkulära #65, om att mäta hur cirkulärt Sverige är, en utställning om marin plast och tips om att ge bort symbiosglasögon som en sista minuten-julklapp.

1 — KOMMANDE RAPPORT: Hur cirkulärt är Sverige?
Hur mäter man hur cirkulärt ett land är? Den nederländska organisationen Circle Economy har utvecklat en metod där ett lands samtliga materiaflöden sammanställs och sedan analyseras hur stor del av dessa som går tillbaka till ekonomin efter att de använts. Circle Economy har under de senaste åren använt denna metod för att sammanställa en så kallad Circularity Gap Report för ett flertal länder. Exempelvis är Nederländerna enligt denna metod 24,5 procent cirkulärt, Österrike 9,7 procent cirkulärt och Norge endast 2,4 procent cirkulärt. Turen har nu kommit till Sverige genom ett samarbete mellan Circle Economy och forskningsinstitutet RISE med finansiering från innovationsprogrammet RE:Source. Rapporten kommer, förutom en väldig massa siffror, ge rekommendationer tänkta att inspirera näringsliv, regering, universitet och andra aktörer att ta rätt beslut i omställningen till det cirkulära samhället. Den här rapporten, som släpps i slutet av mars, är en av de saker jag ser mest fram emot på det cirkulära området inför 2022.

2 — UTSTÄLLNING: Ett hav av plast
Den anrika institutionen Ekocentrum i Göteborg har nyligen flyttat till nya lokaler i entreprenörskapsområdet vid Gamlestadens fabriker. I samband med flytten har Ekocentrums permanenta utställningar uppdaterats och baserats tydligare på det cirkulära synsättet, med de biologiska och tekniska metabolismerna i fokus. Den temporära utställningen Ett hav av plast… en flaskpost till framtiden sätter ljuset på de enorma problem som vi människor åsamkar ekosystemen genom den plast som hamnar i havet. Konstnären Nina Romanus har gestaltat havsmiljöer med hjälp av plast i alla former (på bilderna ovan levande korallrev/dött korallrev) samt skrivit manus till en vacker film om en framtid där haven rensats på plast. Men utställningen stannar inte vid att visa och kommentera problembilden utan pekar också på möjligheterna; Ekocentrum har finkammat Västsverige på jakt efter innovatörer och startupbolag som skapar produkter med utgångspunkt från marin plast. Bland dessa märks Scandinavia Form som 3D-printar inredningsprodukter, modeföretaget XV Atelier och möbeltillverkaren Sculptur. Plastutställningen pågår till och med mars 2022.

3 — SISTA MINUTEN-JULKLAPP: Symbiosglasögon
När människor börjar se avfall och överskott som affärsmöjligheter och intäkter, där andra tidigare sett problem och kostnader, är det som att de sätter på sig ett par nya glasögon. Vart de än vänder sig med dessa ”symbiosglasögon” på ser de möjligheter att skapa affärer och arbetstillfällen av sådant som tidigare setts som värdelöst spill eller avfall. Detta skifte i inställning blir möjligt när människor får kunskap och får se exempel på hur andra gör affärer av resurser som blivit över. Att bidra till detta är en av anledningarna till att boken Symbios kommit till, som jag under året skrivit tillsammans med Emma Dalväg och som kommer i början av 2022. Boken finns att förbeställa på bokensymbios.se och blir en fin julklapp till någon som du tror kan ha nytta och glädje av att sätta på sig symbiosglasögonen. Ett enkelt presentkort för boken finns att ladda ner här.