Nu kommer boken, The Waste Transformers, Ready, Set, Go Circular!

Välkommen till Veckans cirkulära #66, med tips kopplade till min och Emma Dalvägs bok Symbios som nu är klar och utkommer i slutet av maj.

1 — BOK: Releasemingel 19 maj för boken Symbios
Nu kommer boken Symbios! Som vi har längtat. Det började kännas riktigt på riktigt förra veckan när vi kollade provtryck och fick se tryckbalarna när boken tryckts. Nu håller den på att bindas och snart kommer vi ha den i våra händer. Så spännande. Den 19 maj blir det releasemingel i Göteborg på restaurang Noot, ett stenkast från Drottningtorget (ingång via Radisson Blu Scandinavia). Varmt välkommen dit på lite bubbel och tjöt om allt mellan himmel och symbios. Vi kommer göra korta presentationer av boken kl 16.30 och 18.00. Mer info om releaseminglet på Facebook. Ett stort tack till alla er som stöttat oss genom att förköpa boken och hjälpa oss på andra sätt under det gångna året då boken Symbios kommit till. Nu ser vi tillsammans till att ställa om till en framtid full av symbiossamverkan! Om du är sugen på ett exemplar kan boken fortfarande förhandsbeställas på Bokensymbios.se.

2 — SYMBIOS: The Waste Transformers
I boken Symbios använder vi benämningen länkföretag om företag som har en teknisk lösning som gör det möjligt att koppla ihop aktörer i en symbiossamverkan. Ett sådant företag är The Waste Transformers som har designat ett småskaligt biogassystem för att konvertera matavfall till lokal el och värme. Systemet, som är inhyst i lastcontainrar, används bland annat i anslutning till en av Amsterdams största sportarenor och testas även vid Ikeas varuhus i Haarlem, Nederländerna. I båda fallen samlas matavfall från verksamheternas restauranger in och används för att skapa lokala ener­giflöden. The Waste Transformers är ett exempel på att det finns en efterfrågan på decentraliserade lösningar för matavfallshantering där före­tag och andra verksamheter själva vill börja cirkulera resurser lokalt. The Waste Transformers är också etablerade i Afrika och Mellanöstern där systemen bidrar till att lösa brister i avfallshantering och energiförsörjning. Emma Dalväg som jag skrivit boken med hjälper The Waste Transformers med affärsutveckling, på LinkedIn skriver hon om lanseringen i Haarlem.

3 — KONFERENS: Ready, Set, Go Circular!
När vi fått böckerna från tryckeriet packar vi en rejäl packe och åker upp till Stockholm för att vara med på mässan Nordic Sustainability Expo 17-18 maj, där kommer vi stå och sälja boken i Cradlenets monter. Den 17 maj kl 11.00 berättar vi om boken på mässans lilla scen och samtalar med Peter Carlsson, symbiosexpert på Chalmers och deltidsanställd på Sotenäs symbioscentrum (Peter är en av dem som är intervjuade i boken). Den 18 maj ordnar Cradlenet heldagskonferensen Ready, Set, Go Circular! som en del av mässan. Konferensen är en konkret guide till cirkulär omställning med fokus på cirkulära affärsmodeller. Som en del i programmet gör jag en presentation under rubriken ”Vilka cirkulära affärsmodeller passar er?” som är en introduktion till möjliga cirkulära affärsmodeller och en kort genomgång av affärsutvecklingsverktyget Circular Business Model Canvas. Bland de andra bokningarna finns Vojtech Vosecky på Circle Economy som talar om materialflödesanalys i företag, Sander Jahilo om Polestars cirkulära nulägesanalys och Anneli Selvefors på RISE om att genomföra en cirkulär omställningsplan.