Välkommen till Veckans cirkulära #67, med prisade Gårdsfisk, en inbjudan till en inspirationsdag i Linköping om symbios – och återställda jeans.
1 — Grattis Gårdsfisk!
Nyligen mottog företaget Gårdsfisk det prestigefyllda WIN WIN Gothenburg Sustainability Award på en miljon kronor. De fick priset för att de på ett påtagligt och konkret sätt visar vägen mot framtidens livsmedelsförsörjning, genom sitt arbete med att utveckla ett fiskuppfödningssystem och en skalbar affärsmodell för landbaserat cirkulärt vattenbruk. Kontraktsuppfödare installerar Gårdsfisks uppfödningssystem och en gödselbrunn utanför anläggningen dit fiskbajset leds – det kan sedan läggas ut på lantbrukarens åkrar som ersättning för konstgödsel. Gårdsfisk är med imin och Emma Dalvägs bok som ett exempel på symbios mellan vattenbruk och lantbruk. En av Gårdsfisks grundare, Johan Ljungquist, är intervjuad i boken (till vänster på bilden ovan, tillsammans med Mikael Olenmark Dessalles som är medgrundare). Dagen efter att de fick priset sprang jag, som av en händelse, in i Gårdsfisks produkter i butik och köpte på mig flera paket med Rödstrimma (niltilapia) och Gårdsclarias. Efter att ha provlagat dem på olika sätt kan jag bara säga att jag varmt rekommenderar dessa fiskar. På Gårdsfisks webbplats finns en omfattande receptsamling (bilden ovan är hämtad från ett recept på stekt Rödstrimma).
2 — Öppen föreläsning i Linköping + digitalt
Industriell symbios, att tjäna pengar på det andra slänger, är framtidens sätt att göra affärer i den cirkulära ekonomin. Utmaningarna under covid, kriget i Ukraina och klimatkrisen skapar brist på energi, vatten och material. Det gör området mer aktuellt än någonsin. Den 16 november ordnar Energikontoret Östergötland en eftermiddag med inspiration kring industriell symbios, där jag kommer tala och ge exempel på företag och andra verksamheter som idag arbetar i symbios, med ökad lönsamhet och miljönytta som resultat. Evenemanget, som är avgiftsfritt, riktar sig till näringsliv, kommuner och företagsstödjande verksamheter. Anmälan är öppen för alla som vill ta sig till Linköping och föreläsningen sänds också digitalt. Under eftermiddagen deltar jag även i ett panelsamtal med lokala företagare om symbios, samt håller i ett avslutande moment med speciellt fokus på hur kommuner kan arbeta med industriell symbios och cirkulär ekonomi (endast fysiskt deltagande på momentet för kommuner, särskild anmälan till det här).
3 — De nya svarta
Gillar du, som jag, svarta jeans? Har du också flera par liggande som blivit hopplöst grådaskiga? Nu finns en smidig lösning. I samband med att köpcentret Nordstan i Göteborg ordnade Slow Fashion-dagar i slutet av oktober visade ett antal företag som har butiker där upp sig med initiativ som gör det möjligt att konsumera mer cirkulärt. Bland dessa fanns Scorett, Stadsmissionen, KappAhl, Lindex och MQ Marqet. MQ har de senaste åren bland annat haft ett samarbete med Myrorna och säljer noga utvalda second hand-kläder och prylar från dem i sina butiker. Nu erbjuder man också ett antal tjänster för att vårda kläder och skor som utförs av externa aktörer – bland dem 100B, ett företag som tar emot dina grådaskiga jeans och återställer dem så att det blir (minst) lika svarta som de var ursprungligen. Genialt, tycker jag. Jeansen kan lämnas in i en MQ-butik eller skickas direkt till företaget på ett smidigt sätt.