Veckans cirkulära #81: Om en undersökning av nordiska börsbolags cirkulära ambitioner, en metod för att komma igång med symbios i kommuner och regioner – och regenerativa julklappar.
1 – Nordisk utblick
I somras kom affärsnätverket Cradlenets rapport Circular Economy Outlook 2024 som redovisade hur det går för svenska börsbolag när det gäller cirkulär ekonomi. Sedan dess har man tagit det ett steg längre och undersökt hur det går för börsbolag i hela Norden, och nyligen kom Circular Economy Outlook 2024 Nordics. Nästan alla företag hävdar att de har integrerat cirkularitet i sina affärsstrategier. 42 procent har definierat mål för minst en cirkulär strategi – trots detta mäter färre än en tredjedel sina framsteg. Många företag upplever en brist på efterfrågan på cirkulära lösningar, men ironiskt nog ställer endast en liten andel av företagen cirkulära krav på sina leverantörer. Rapporten introducerar också ett nytt verktyg, Circular Business Index, för att mäta cirkulär aktivitet. Indexet för nordiska börsbolag ligger på 21 procent, vilket indikerar ett stort utrymme för förbättring. Sofia Sundström på Cradlenet sammanfattar rapporten finfint här. Circular Economy Outlook 2024 Nordics har tagits fram i samarbete med RISE, Danish Technological Institute (DTI), Norwegian Research Centre (NORCE) och Technical Research Centre of Finland (VTT).
2 — Främja symbios i kommuner och regioner
Hur kan kommuner och regioner komma igång med industriell symbios? I min och Emma Dalvägs bok Symbios ger vi rekommendationer inom detta område, och i samband med uppdrag vi haft sedan boken kom ut 2022 har vi vidareutvecklat dem till en metod för att ta ett första steg mot att få symbiossamverkan på plats. En bra början är att göra en nulägesanalys – vad har redan gjorts för att främja industriell symbios? Vad har inte gjorts? I metoden har vi en checklista för detta, baserad på vad som brukar vara viktiga parametrar vid symbiosetablering. Därefter ser vi att det är av stor vikt att göra aktiva val kring hur man som kommun eller region vill främja symbios. För detta listar vi ett antal strategiska frågor: Varför gör vi det? Vilket fokus ska vi ha, ska vi främja stora eller små företag, nyetableringar eller befintliga företag? Hur ska vi göra det? Vem ska göra det? Läs om metoden i sin helhet här. För ett konkret exempel på hur en nulägesanalys kan se ut, kolla vår rapport för ett uppdrag vi gjorde i somras där vi tittade närmare på Jämtland (regionen som helhet och de åtta kommunerna, där Härjedalens kommun sticker ut). Sotenäs i Bohuslän är en kommun som gjort aktiva val i arbetet med att främja symbios – bilden är en vy från Sotenäs Symbioscentrum som togs i samband med arbetet med boken Symbios.
3 — Regenerativa julklappar
Vad innebär det att leva regenerativt, som individ? Är det ens möjligt? Ja, det är det – i min och Johanna Ståls föreläsning Regenerationen berättar vi hur, genom att delge tankar om hur en ”regenerativ livsstil” kan se ut, det vill säga sätt att leva och verka som bidrar positivt till planeten och samhället. Så här i juletid kan det handla om att välja julklappar i denna anda – Johanna har sammanställt en lista med tips på regenerativa julklappar. Nu börjar det ju brinna lite i knutarna inför julafton så en del av tipsen, de som gäller fysiska produkter, är måhända svåra att agera på, men varför inte ge bort en julklapp från Svensk kolinlagring för 450 kr som bidrar till att 2000 kvadratmeter jordbruksmark under ett år brukas på ett sätt som binder mer koldioxid i marken, eller en grundplåt till en investering i småskaliga solcellsanläggningar i länder där människor saknar tillgång till el via Trine?