Dedicated, cirkulärt småstadsutbud, från sopmänniska till cirkulent

Veckans cirkulära #82: Om modevarumärket Dedicated, cirkulärt småstadsutbud och en bok om framväxten av sopsamhället och behovet av en cirkulär framtid.

1 – Dedikerade till planetens hälsa

Dedicated är ett svenskt modevarumärke som erbjuder kläder av ansvarsfullt valda material med avseende på miljöpåverkan och produktionsvillkor. Vid grundandet 2006 sålde företaget främst t-shirts med kreativa tryck men har idag utvecklats till att erbjuda en bred kollektion av plagg. Dedicated använder material som hampa, linne, lyocell, återvunnen ull och återvunnen nylon (från gamla fiskenät) för att minska miljöpåverkan. Som ett av få företag i Sverige är de också tidiga med ekologisk bomull certifierad enligt Regenerative Organic Certified (ROC), ett certifieringsprogram som främjar regenerativt jordbruk, det vill säga att bruka jorden på sätt som gynnar biologisk mångfald, förbättrar jordhälsan och binder in kol i jorden. Dedicated har butiker i Göteborg och Stockholm och säljs även av återförsäljare i Europa samt online. Nyfiken på regenerativt jordbruk? I föreläsningen Regenerationen berättar jag och Johanna Stål mer.

2 — Cirkulärt småstadsutbud

Det senaste åren har utbudet av cirkulära konsumtionsmöjligheter exploderat i våra stora städers stadskärnor, inte minst när det gäller second hand-kläder. Men hur ser det ut i våra mindre städer? I projektet Cirkulärt och hållbart småstadsutbud samverkar affärsnätverket CirEko och åtta handelsföreningar i Gävleborg, Dalarna och Värmland för att hjälpa butiker och andra verksamheter på mindre orter som Bollnäs, Ludvika och Torsby att utvecklas i cirkulär riktning. Möjligheten att kunna anamma en ”cirkulär livsstil” hänger väldigt mycket ihop med utbudet på den plats där du bor – det här är en fråga jag haft med mig i flertalet projekt och andra sammanhang genom åren och jag är väldigt glad över att vara en del av projekteamet för Cirkulärt och hållbart småstadsutbud. Projektet, som startade i januari i år och pågår i tre år, finansieras av Tillväxtverket genom Regionalfonden Norra Mellansverige, Region Gävleborg, Region Dalarna, Region Värmland och CirEko.

3 — Från sopmänniska till cirkulent

Industrialiseringen markerade en vändpunkt i mänsklighetens historia som innebar att vi distanserade oss från naturens cykliska processer av föruttnelse och förnyelse. Människan blev ”sopmänniskan”, det enda djuret som skapar stora mängder onaturligt avfall, en bieffekt av vår strävan att kontrollera naturen med teknik och linjär framåtanda. Vi glömde bort de naturliga kretsloppen och lämnade avfallet bakom oss utan eftertanke. Joacim Rosenlund, universitetslektor i miljövetenskap på Linnéuniversitetet, tar i sin bok Ett cirkulärt samhälle – från sopmänniska till cirkulent ett historiskt-sociologiskt grepp över vad industrialiseringen gjorde med oss människor i förhållande till de resurser vi använder, och pekar på behovet av en cirkulär framtid. Mer om boken hittar du i det här webbinariet och den här intervjun med Joacim Rosenlund.