42 miljarder till spillo, Mapping Week, industriell symbios

Veckans cirkulära #30 innehåller tips om Återvinningsindustriernas rapport om att 42 miljarder kronor går till spillo i svenska värdekedjor, Circular Economy Mapping Week och industriell symbios.

1 — RAPPORT: 42 miljarder kronor till spillo på grund av dålig återvinning
Nyligen släppte Återvinningsindustrierna rapporten Ett värdebeständigt svenskt materialsystem där man kommit fram till att 42 miljarder kronor går förlorade årligen i förluster i de svenska värdekedjorna för plast, stål, aluminium, cement och papper. Dessa material skulle kunna återvinnas mer kvalitativt för att minska förlusterna. I samband med att rapporten släpptes skrev ett antal tunga företag på ett upprop för cirkulär ekonomi, bland dem H&M, NCC, Coca-Cola, Vasakronan och Axfood. Företagen förbinder sig att öka inköpen av återvunnet material, öka andelen produkter i sortimentet som är designade för återvinning och återanvändning, samt att driva på för regelverk som stödjer en övergång till cirkulära materialflöden. Läs också debattartiklarna i Dagens Nyheter som publicerades i anslutning till rapporten och uppropet.

2 — VÄRLDEN: Cirkulära initiativ kartlagda
Världen är full av initiativ i cirkulär anda – det ville det internationella nätverket Circular Economy Club visa när man ordnade Circular Economy Mapping Week förra veckan. Frivilligorganisationer i 45 länder ordnade träffar där man satte sig ner och skapade kartor över lokala cirkulära initiativ. Sverige representerades bland annat av flera orter i Jämtland: Bräcke, Föllinge, Järpen, Östersund och Ragunda, i samarbete med projektet SMICE. Resultaten av Circular Economy Mapping Week håller som bäst på att sammanställas (siffrorna i bilden ovan är preliminära).

3 — NÄRINGSLIV: Industriell symbios skapar värde av restflöden
Konceptet industriell symbios innebär att företag samverkar så att ett restflöde från ett företag blir råvara för ett annat. Det kan ske mellan ett fåtal företag eller i ett större kluster. Hållbarhetskonsulten Emma Dalväg på Hifab, som är specialist på området, reder ut begreppen under rubriken Industriell symbios skapar värde av restflöden i ett gästinlägg på CircularEconomy.se. Exempel som nämns är Kalundborg Symbiosis i Danmark, Industry Park of Sweden i Helsingborg och Sotenäs symbioscenter i Bohuslän som Emma själv är delaktig i att utveckla. Läs också 7 byggstenar för en lokal symbios.

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.